Euroviisujen lopputulos ei yllättänyt mutta miten siihen päästiin, siinä riittää ihmettelemistä – yksi suuri kysymys herättää kummastusta

Eurovisionin laulukilpailun finaali on jälleen kisattu.

Torinossa paikalla ollut viisuyleisö lauloi ja iloitsi mukana esityksestä toiseen. Varsinkin isäntämaa Italian viisukappaletta yleisö lauloi mukana lähes häiritsevällä voimalla.

Ammattiraatien pisteiden lukeminen alkoi heti yllätyksellä – Espanja sai heti alkuun kolme kertaa täydet 12 pistettä. Seitsemän maan pisteiden jälkeen Britannia yllätti siirtymällä johtoon.

Iso-Britannia, Ruotsi ja Espanja saivat tasaisesti huippupisteitä ja ennakkosuosikki Ukraina pääsi vauhtiin vasta puoliväkin kohdalla. Ukraina sai lopulta ammattiraadeilta viisi täyttä pistepottia. Lopulta Iso-Britannia sai ammattiraadeilta suurimman pistesaaliin (283 pistettä). Ruotsi ylsi hopealle (258 pistettä) ja Espanja kolmanneksi (231). Ukraina oli ammattiraatien jälkeen neljäs (192).

Entä Suomi ja The Rasmus. Viro antoi Suomelle 5 pistettä, ja Serbialta irtosi Suomelle 6 pistettä. Yhden pisteen Suomi sai Italialta eli yhteensä vain 12 pistettä. Suomi sijalla 22. Takana vain Islanti, Ranska ja Saksa.

Ruotsi ei antanut Suomelle pistettäkään. Ei myöskään Norja. Sama virsi jatkui Islannin ja Tanskan suhteen. Surkeaa.

Moni asia mullistui yleisöpisteiden ansiosta. Mutta ei Suomen sijoitus. Suomelle irtosi yleisöäänien perusteella 26 pistettä ja kokonaispistemäärä 38. Loppusijoitus 21. Kaikkiaan finaalissa oli 25 maata.

Moldova nousi peräti 239 yleisöpisteella lopputuloksissa kymmenen joukkoon. Ammattiraadeilta irtosi Moldovan esitykselle vain 14 pistettä! Muutenkin ammattiraatien ja yleisöäänien hajonta oli valtavaa. Sveitsi sai yleisöltä 0 pistettä, kun ammattilaiset antoivat 78. Australia sai vain 2 yleisöpistettä, ammattiraadeilta peräti 123. Myös Azerbaidžanin kansalta saama tuki oli vähäistä (3 pistettä, ammattilaisilta 103 pistettä).

Lopulta illan jännittävin hetki olivat Ukrainan yleisöpisteet – 439!

Tuloksena oli selkeä yli 160 pisteen voitto toiseksi tulleeseen Iso-Britanniaan ja kolmanteen eli Espanjaan. Ruotsi oli lopulta neljäs. Isäntämaa Italia sijoittui kuudenneksi.

Ruotsi sai lopulta hieman enemmän yleisöääniä kuin Iso-Britannia, mutta Ruotsin 180 yleisöpistettä olivat kuitenkin yllätys.

Ammattiraatien ja yleisön äänestyskäyttäytymisen erot olivat suuria. Suomen yleisöäänet noudattelivat kuitenkin kahden kärjen osalta yleistä linjaa – Ukraina ja Ruotsi. Kolmanneksi eniten ääniä Suomesta sai Viro.

Viron loppusijoitus oli lopulta 13. Norja sijoittui edelle paikalle 10.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone