Eroja & Sovintoja -sarja sukeltaa erotapausten raastaviin hetkiin: ”Sarja on kuitenkin lohdullinen”

Elisa Viihteen alkuperäissarjan Eroja & Sovintoja jaksoja tuli katsottavaksi Ruutu + -tilauksella lokakuun. Koko kausi on katsottavissa 27.11.

Paula Monosen ja Kaarle Ahon käsikirjoittaman erodraaman pääosassa nähdään Pirjo Lonka. Hän esittää eronneiden ongelmia sovittelevaa psykologia.

Pirjo Lonka loistaa sarjan pääosassa. Kuva: Marko Seuranen

Pirjo Lonka kuvailee sarjaa hyvin kirjoitetuksi draamaksi, jossa ei kikkailla. Juoneen ei ole sisällytetty rikoksia tai muuta vastaavaa isoa kommervenkkia. Niiden sijaan tarjotaan isoja tunteita ja läsnäolon hetkiä.

”Sarja ei ole ylihidas, mutta katsojalla on aikaa päästä mukaan ja käydä läpi omia ajatuksiaan”, Pirjo Lonka toteaa.

Lonkan esittämä Johanna sovittelee työkseen eronneiden pariskuntien huoltajuuskysymyksiä ja yrittää auttaa heitä pääsemään sopuun. Myös Johannan oma avoliitto Matin (Tommi Korpela) rakoilee. Ja kun kaiken päälle Johannan omien vanhempien 50-vuotias liitto kääntyy päälaelleen, hän joutuu sekä kyseenalaistamaan käsityksensä vanhemmistaan.

”Uskon, että katsojat viihtyvät sarjan parissa, koska lähes jokaisella on varmasti kosketuspintaa eroaiheeseen. Kaikki tunteet ovat tunnistettavia, vaikkei olisi itse kokenut samoja asioita. Sarja on kuitenkin lohdullinen. Jos eroava ihminen pääsee oman egonsa yli, lopputuloksena voi olla hyvä, jos nyt erosta voi ylipäätään sanoa niin”, Lonka pohtii.

Janne Reinikainen näyttellee eroavaa perheenisää. Kuva: Marko Seuranen

Sarjassa seurataan kolmea eroa tekevää pariskuntaa, joilla kaikilla on erilainen elämäntilanne ja tausta.

Janne Reinikaisen esittämä Marko ei haluaisi erota täysin vaimostaan Katariinasta (Ria Kataja). Pari on omien sanojensa mukaan eronnut, mutta he asuvat yhä saman katon alla eräänlaisessa kulissisuhteessa.

”Miehillä on usein tapana ohittaa tunnepuoli ja pyrkiä ratkaisemaan ongelmat käytännön ratkaisuilla. Oma roolihahmoni pyrkii ratkaisemaan asioita tahdonvoimallaan ja omasta mielestään käytännönläheisellä tavallaan. Hän yllättyy, kun elämä onkin paljon monimutkaisempaa, eikä kaikkia asioita pysty hallitsemaan järjellä”, Reinikainen sanoo.

Eroja & Sovintoja on vahvasti kiinni ajassa. Terapiapalvelujen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti koronavuosien jälkeen ja yhä useampi parisuhde on joutunut lujille.

”Uskon, että sarjalle on laaja katsojapohja. Tätä voi suositella kaikille, joilla on kokemusta parisuhteista. Sarja voi antaa toivoa ja uskoa”, Reinikainen näkee.

Ulla Heikkilä ja Jan Forsström ohjasivat sarjan yhdessä. Kuva: Marko Seuranen

Ulla Heikkilä ja Jan Forsström ohjasivat kahdeksanosaisen sarjan yhdessä, molemmat neljä jaksoa.

”Meillä ei ollut pääohjaaja ja kakkosohjaaja -tyyppistä jakoa. Olemme hyviä ystäviä ja tehneet paljon töitä yhdessä. Meidän oli helppoa ajatella yhteisillä aivoilla ja luoda sarjan maailmaa ja tyyliä. Välillemme ei tullut minkäänlaisia konflikteja”, Ulla Heikkilä toteaa.

Eroja & Sovintoja on piristävä poikkeus sarjaviidakon keskellä. Se etenee verkkaisesti eikä katsojan eteen tuoda ”savuavaa asetta”. Erotapauksiin ei liity päihdeongelmia tai fyysistä väkivaltaa.

”Tätä voi verrata siinä mielessä poliisisarjaan, etä pariskuntien erotapaukset ovat tavallaan kuin rikostapauksia ja terapautti on kuin eräänlainen etsivä. Sarjassa on emotionaalisia cliffhangereita. Siinä ei tarvitse jännittää, että kuka murhasi kenet”, Forsströn kuvailee.

Heikkilä on kuvaillut Eroja & Sovintoja -sarjaa eropositiivikseksi sarjaksi. Hän toivoo, että moni katsoja saisi samaistumiskokemuksen.

”Aika monesti erossa käydään taistelua siitä, että kumpi saa sanoa viimeisen sanan. Irtipäästäminen on kuitenkin usein arvokkaampaa kuin voittaminen, Heikkilä toteaa.

Herkkävireinen sarja kuvailee eroprosesseja uudessa valossa.

”Onnistunut lopputulos ei ole aina se, että pari päätyi yhteen, vaan että he pystyvät eroamaan järkevästi. Varmasti on paljon pariskuntia, joiden eroaminen on hyvä asia sekä heille että useille läheisille. Eikä se läheskään aina tarkoita, että parisuhde olisi ollut turha tai vähempiarvoinen. Se on ollut itsensä mittainen”, Heikkilä summaa,

Eroja ja Sovintoja sai ensi-iltansa Ruudussa 16.10. Koko kausi on katsottavissa 27.11.

Lue myös: Pirjo Lonkan ja Tommi Korpelan tähdittämä Eroja ja Sovintoja -sarja tarjoaa monenlaista erodraamaa – tältä näytti kuvauksissa töölöläisessä arvoasunnossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone