Pirjo Lonkan ja Tommi Korpelan tähdittämä Eroja ja Sovintoja -sarja tarjoaa monenlaista erodraamaa – tältä näytti kuvauksissa töölöläisessä arvoasunnossa

Mesta.net vieraili uuden Elisa Viihteen alkuperäissarjan Eroja ja sovintoja kuvauksissa Helsingin Töölössä maaliskuussa 2021. Kahdeksanosainen erodraama alkaa Ruudussa maanantaina 16. 10.

Pirjo Lonkan ja Tommi Korpelan tähdittämä Eroja ja sovintoja kertoo rakkaudesta, luopumisesta ja suhteen päättymisestä pettymykseen tai helpotukseen.

Sarjan päähahmo parisuhdeterapeutti Johanna (Pirjo Lonka) sovittelee työkseen eronneiden parien kiistoja lasten huoltajuudesta. Sivuosissa asiakaspariskuntina on joukko eturivin näyttelijöitä – Ria Kataja, Janne ReinikainenKarim Rapatti, Niina Koponen, Rosanne Kemppi ja Lauri Maijala.

Sarjan ohjauksesta vastaavat Ulla Heikkilä ja Jan Forsström. Heikkilän mukaan sarja on samaistuttava ja todellinen.

”Koko pointti on tavallaan se, että ero ei ole epäonnistuminen. Vaikka parisuhde päättyy eroon, se on silti voinut olla tärkeä ja merkityksellinen ja täynnä uskomattoman hienoja kokemuksia. Ero ei tee tyhjäksi yhdessä koettua elämää. Se oli armollinen ja ihana lähtökohta tälle sarjalle”, Ulla Heikkilä kertoi kuvausten lomasta.

juttu jatkuu

Ulla Heikkilä ja Tommi Korpela käyvät läpi kohtauksen kulkua.

Palataan kevääseen 2021. Kevätaurinko tuo lämpöä parvekkeelle ja antaa lupauksen tulevasta kesästä. Olemme kerrostaloasunnossa Helsingin Töölössä. Iso huoneisto on lavastettu Johannan kodiksi. Paikalla ovat myös Johannan ex-puolisoa ja tytärtä näyttelevät Tommi Korpela ja Ona Huczkowski.

Näyttelijät kutsutaan keittiöön, jonne on lavastettu aamiaiskohtaus. Matti (Korpela) selaa pöydän ääressä Hesaria samaan aikaan, kun hänen tytär (Ona Huczkowski) ja ex-vaimo (Lonka) valmistavat aamupalaa.

Korpelan mukaan sarjan pohjavire on koominen, vaikka kyseessä on vahva ihmissuhdedraamaa.

”Tällaisten keski-ikäisten parisuhdepölhöilyssä on aina hyvät draaman ainekset. Sarjassa on toki nuorempiakin pariskuntia. Kaikki eivät ole Rimakauhua ja rakkautta -osastoa”, Korpela veistelee kahvikupin äärestä.

Pirjo Lonka (kuvassa) pitää sarjan aihepiiriä universaalina.

”Tavallaanhan koko ihmiselämä on yhtä eroa ja yhdessäoloa. Eroja on monenlaisia ja luopuminen on monentasoista. Osa joutuu luopumaan parisuhteensa lisäksi myös lasten huoltajuudesta ja ystäväpiiristään.”

Korpela kuvailee sarjaa hyvin kirjoitetuksi ihmissuhdedraamaksi, jollaista pääsee harvemmin näyttelemään. Eroparien tarinat ovat hänen mukaansa hyvin tunnistettavia. Hän näkee sarjassa myös yhteiskunnallisen muutoksen: nykyisin on tarjolla tukea ja apua, ja sitä osataan käyttää.

”Muistan omasta nuoruudestani sen, että jos joku kävi terapiassa, häntä saatettiin pitää hulluna. Nyt puolestaan ihmetellään, jos joku ei käy terapiassa, että miksei hän laita elämäänsä kuntoon. Apua otetaan vastaan ilman häpeää.”

Johannalla on kolme asiakaspariskuntaa. Heitä näyttelevät muun muassa Janne Reinikainen ja Ria Kataja. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Paula Mononen ja Kaarle Aho.

Lonka kehuu taitavasti tehtyä käsikirjoitusta. Kokenut näyttelijä on löytänyt kässäristä monta nerokasta yksityiskohtaa.

”Sovittelukohtauksia näytelessä olen huomannut, että miten pienillä sävyeroilla ihmisen voikaan saada joko raivon tai ymmärryksen valtaan.”

”Olen saanut sovittelijan ominaisuudessa istua ja seurata, kuinka upeat vastanäyttelijät puivat suhdettaan. Olen ollut monta kertaa monttu auki, että ei helkkari sentään miten hyviä näyttelijöitä”, Pirjo Lonka kehuu.

Kuvaus- ja äänitystekniikkaa oli kasattu huoneiston eteisaulaan.

Linjatuottaja Mia Lehden mukaan suurin osa asunnosta, jossa nyt kuvataan, on sisustettu ja järjestettu kuvauksia varten uudestaan. Seinille on tuotu tauluja ja lipaston päälle on laitettu näyttelijöiden valokuvia.

”Vaihdoimme muun muassa lastenhuoneen paikkaa ja sisutimme ruokasalin. Asunnon omistajaperhe kävi katsomassa innostuneena, että minkälainen heidän asunnostaan tuli meidän käsissämme. Nyt hekin haluavat vaihtaa huonejärjestystä ja laittaa olohuoneeseen ruokasalin”, Lehti myhäilee.

Eroperheen tytärtä Henriikka näyttelevä Ona Huczkowski on haikeana, sillä tänään on hänen viimeinen kuvauspäivänsä.

”Henriikka on lukion toisella luokalla. Hän on tosi itsenäinen ja suorapuheinen. Hän on tietoinen siitä, mitä hän haluaa ja menee sitä kohti”, Huczkowski luonnehtii hahmoaan.

Huczkowski teki ensimmäisen roolinsa vuonna 2020 ilmestyneessä Eden-elokuvassa, jonka ohjasi Ulla Heikkilä. Palkittu elokuva tuonut hänelle lisää rooleja.

”Se, että olen päässyt mukaan tuotantoihin ja saanut uppoutua rooleihini, on lisännyt intohimoa näyttelemistä kohtaan. Hain tänä vuonna teatterikorkeakouluun. Jos en pääse, haen ensi vuonna uudestaan.”

Eroja ja sovintoja on Ulla Heikkilän ensimmäinen tv-sarja. Ennen kuvauksia häntä varoiteltiin siitä, miten kiireistä ja hektistä tv-sarjan tekeminen voi pahimmillaan olla. Huoli oli turha.

”Meillä on ollut sopivan kokoinen budjetti ja tuotanto resursseihin nähden. Se on tuonut rauhaa ja vapautta tekemiseen. Kenenkään ei ole tarvinnut juosta ja huutaa. Se on ollut ihanaa”, Heikkilä sanoo.

Eroja ja sovintoja -sarjassa nähdään kokeneiden konkarien rinnalla nuoria näyttelijälupauksia, jotka vasta ottavat harppauksia ammattimasempaan suuntaan. Heikkilän mukaan kokemusta tärkeämpää on asenne.

”Ydinjuttu on aina se, että näyttelijä on motivoitunut tekemään juuri sen hetkistä työtään. Se on ohjaajalle aina luksusta. Tuotantojen aikana tapahtuu usein liukuma, että jossain vaiheessa ohjaaja on roolihahmon suurin asiantuntia, mutta tietyssä vaiheessa se asiantuntijuus siirtyy näyttelijälle. Se on kaunis prosessi.”

Eroja ja sovintoja saa ensi-illan Ruutu + -palvelussa 16. lokakuuta 2023. Aluksi julkaistaan kaksi jaksoa. Sen jälkeen julkaistaan uusi jakso kerran viikossa maanantaisin. Koko kausi on katsottavissa 27.11.

Katso alta lisää kuvia.

Tommi Korpela kuvausten tauolla.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone