Elokuva-arvostelussa Harold Fryn toiveikas taival: ”Kauniisti kuvattu elokuva tukeutuu vankkoihin näyttelijäsuorituksiin.”

Harold Fryn toiveikas taival. Ohjaus: Hettie Macdonald. 2022. 144 min.

Eläkeläispariskunta Harold (Jim Broadbent) ja Maureen (Penelope Wilton) Fry viettävät väritöntä ja intohimotonta elämää englantilaisessa pikkukaupungissa. Kun Harold saa kirjeen saattohoidossa olevalta ystävältään Queenieltä, päättää hän kirjoittaa tälle vastauksen. Harold ei ole kynämiehiä, joten matkalla postiin hän muuttaa suunnitelmaansa ja lähteekin tapaamaan saattohoidossa olevaa Queeniä tuhannen kilometrin päähän.

Ratkaisusta tekee erityisen oudon se, että Harold päättää taittaa matkan kävellen. Häntä ajaa eteenpäin vankkumaton luottamus siihen, että näin toimimalla hän voi pelastaa Queenien. Kun usko kasvaa, järki löystyy. Samalla vanhan miehen jääräpäisyys rupeaa muistuttamaan pakkomiellettä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pikkuhiljaa Haroldin matka alkaa saada kulttimaisia piirteitä ja hänestä kasvaa kansallinen julkkis. Pyhiinvaelluksen sijaan kyseessä on kuitenkin tilinteko oman syyllisyyden ja katumuksen kanssa.

Uskoa edellytetään myös katsojalta, sillä kenkärisoissa ilman puhelinta, karttaa ja lompakkoa kulkevan vanhukset taival on kaikkea muuta kuin uskottava. Kauniisti kuvattu elokuva tukeutuukin tarinan sijaan vankkoihin näyttelijäsuorituksiin. Onneksi Broadbent ja Wilton tekevät pääosissa hienoa työtä. Pitkälti heidän ansiostaan eläkeläispariskunnan menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuntuvat merkityksellisiltä.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone