Elokuva-arvostelu: ”Operaatio Mincemeat on tosipohjainen huijaritarina, jossa soditaan työhuoneesta ja kapakoista käsin.”

Kuollut mies huijaa Hitleriä

Operaatio Mincemeat. Ohjaus: John Madden.

Keväällä 1943 majuri William Martin onnistui huijaamaan Saksaa ovelan suunnitelman avulla. Häntä ei tosin ollut koskaan olemassa.

Tapahtumien taustalla oli brittien operaatio Mincemeat, jossa viholliselta pyrittiin salaamaan liittoutuneiden maihinnousu Sisiliaan uskottelemalla kohteena olevan Kreikan rannikko. Syöttinä käytettiin fasistisen Espanjan rantaan ajautunutta ruumiista, jonka taskut ja salkku olivat täynnä väärennettyjä asiakirjoja.

Operaatio Mincemeat on tosipohjainen huijaritarina, jossa soditaan työhuoneesta ja kapakoista käsin. Laivaston tiedustelu-upseerin Ewen Montagun (Colin Firth) johtamassa suunnitelmassa olennaista on kyetä luomaan uskottava taustatarina kuvitteelliselle sotilaalle. Asiakirjojen lisäksi jäyhät upseerit joutuvat kehittelemään muun muassa rakastavaisten välisen kirjeenvaihdon. Siinä he kaipaavat naisen apua, mikä johtaa tarinan kannalta epäolennaiseen kolmiodraamaan.

Yhtenä sivuhahmona nähdään upseeri nimeltä Ian Fleming. Kyseessä ei ole nimellä tai historialla leikittely, sillä myös tosielämässä James Bondin tuleva luoja osallistui mielikuvitukselliseen operaation suunnitteluun. Myöhemmin hän tunnusti napanneensa hämäysidean Basil Thompsonin romaanista. Joskus todellisuus on tarua ihmeellisempää – ja joskus ne menevät iloisesti sekaisin.

”Ruumiinryöstön” moraalista puolta ei punnita, sillä isänmaan etu pyhittää keinot. Operaation pääroolin tietämättään saaneen miehen todellinen henkilöllisyys selvisi vasta vuonna 1996. Kodittomana, yksinäisenä ja aliravittuna kuollut Glyndwr Michael ei saanut kiitosta edes päästessään lopulta haudan lepoon, sillä sotilaallisissa hautajaisissa muistopuheet pidettiin Martinille.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone