Arvostelussa tosipohjainen ”King Richard: Williamsien tarina”

Huipulle vaativan isän opeilla

King Richard: Williamsien tarina (2021). Ohjaus: Reinaldo Marcus Green. 145 min.

Ei tarvitse seurata tennistä tai edes urheilua tietääkseen, keitä ovat Venus ja Serena Williams. King Richard: Williamsien tarina ei kuitenkaan keskity sisarusten menestykseen tai lahjakkuuteen vaan heidän isänsä Richard Williamsin pakkomielteiseen haluun nostaa tyttärensä huipulle.

Comptonin mustista lähiöistä on tullut monia NFL- ja NBA-pelaajia, mutta 1990-luvun tennisklubeilla lyhyissä sortseissaan ja verkkaritakissaan tyttäriään markkinoiva Richard (Will Smith) vaikuttaa lähinnä harhaiselta kylähullulta. Tai vaikuttaisi, ellei katsoja tietäisi, että Venus (Saniyya Sidney)ja Serena (Demi Singleton)nousivat lopulta molemmat vuorollaan tenniksen maailmanlistan ykkösiksi sekä moninkertaisiksi arvoturnausvoittajiksi ja olympiakultamitalisteiksi.

Käsikirjoitus ei kiertele sitä, että yksi Richardin motiiveista oli perheensä elintason nostaminen eli suomeksi raha. Mitään pikavoittoa hän ei kuitenkaan hakenut. Sen osoittaa kieltäytyminen Niken tarjoamasta kolmen miljoonan dollarin sopimuksesta Venukselle tämän pelattua vasta yhden ammattilaisottelun. Ratkaisu tuntuu edelleen hämmentävältä, vaikka se jälkikäteen osoittautuikin moraalisesti ja taloudellisesti oikeaksi.

Richard esitetään muutoinkin erehtymättömänä tyttäriensä tennisuraa koskevissa päätöksissä. Eikö tosiaan löytynyt yhtään esimerkkiä siitä, että hänen lupauksensa tai valintansa ei olisi osunut nappiin? Richardin profeetalliset kyvyt tuntuisivat uskottavammilta, jos mukana olisi edes yksi tällainen epätarkkuus.

Ellei sellaisena sitten pidä vähättelevää ennustusta siitä, että Serena nousee kaikkien naistennispelaajaksi – eikä kaikkien aikojen parhaaksi naisurheilijaksi.

Elokuva antaa ymmärtää, että ainoa asia, jonka Richard hoitaa kunnolla on hänen kahden tyttärensä valmistaminen huippu-urheilijoiksi. Silti hänen kasvatusmetodiensa kyseenalaiset puolet tai vaikutukset perheen muihin lapsiin jäävät viitteellisiksi. Asetelman, jossa myöhempi menestys pyhittää keinot, ongelmallisuus piirtyisi selkeämmin esiin, jos vastaavanlainen elokuva tehtäisiin JosephJoe” Jacksonista.  

Suhtautumistapa on lempeä osittain myös siksi, että Serena ja Venus ovat toimineet elokuvan tuottajina ja määrittäneet tapaa, jolla heidän lapsuuttaan kuvataan. Oman osansa vaativan valmentajaisän persoonan rakentamiseen tuo totta kai myös Will Smith, jonka roolisuoritus korostaa toisaalta Richardin ylpeyttä ja sinnikkyyttä myös omanarvontuntoa ja huumoria.

Varsinaiseksi urheiluelokuvaksi King Richard: Williamsien tarina muuttuu vasta lopussa kuvatessaan Venuksen toista ammattilaisottelua, jossa hän mitteli 14-vuotiaana tasapäisesti maailman listan kakkosta Arantxa Sánchez Vicariota vastaan.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone