Arvostelussa Rinnakkaiset äidit: Espanjalainen mestariohjaaja avaa sisällissodan haavoja

Rinnakkaiset äidit (2021). Ohajus: Pedro Almodóvar.

Janis (Penélope Cruz) ja Ana (Milena Smit) tutustuvat toisiinsa sairaalan synnytysosastolla. Vaikka naisilla on ikäeroa vuosikymmeniä, yhdistävät yllätysraskaus ja yksinhuoltajuus. Samalla heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen myös varsin odottamattomalla ja peruuttamattomalla tavalla.

Taitavana naisten ohjaajana tunnettu Pedro Almodóvar on kuvannut vuosikymmenten aikana toistuvasti sukulaisuussuhteita, äitiyttä ja naisen rooleja. Myös hänen elokuvallinen kielensä on säilynyt entisellään ja yhtenä helpoimmin tunnistettavana. Tässä toki auttavat tutut tekijät, kuten kuvaaja José Luis Alcaine ja säveltäjä Alberto Iglesias.

Rinnakkaiset äidit tuo Almodóvarin maailmaan myös uuden elementin. Aiemmin Francon jälkeiseen aikaan keskittynyt espanjalainen avaa nyt maansa sisällissodan haavoja hyvinkin kirjaimellisesti, sillä elokuva alkaa ja päättyy falangistien uhrien joukkohaudan äärellä.

Espanjan lähihistorian traumojen käsittely vaikuttaa aluksi irralliselta johdannolta Janiksen ja Anan tarinaan. Almodóvar onnistuu kuitenkin yhdistämään kokonaisuudet tavalla, joka tuo elokuvaan vakavamman ja syvemmän tason.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone