Ari Väntänen kirjoitti elämäkerran Minna Kaupista: ”Minnan mielestä oli lähinnä plussaa, että en tiedä urheilusta mitään”

Ari Väntäsen kirjoittama Suunta/vaisto (Like) kertoo suunnistaja Minna Kaupin elämästä rehellisesti ja koskettavasti. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli Väntästä sähköpostin välityksellä.

Minna Kaupin elämäkerta Suunta/vaisto on julkaistu. Millainen on fiilis ja millaista palautetta olet ehtinyt saada kirjasta?

Heti julkaisun jälkeen tunnelma on aina hiukan melankolinen. Se johtuu varmaan siitä, että on aika luopua asiasta, joka on täyttänyt päivät jo pitkään ja johon on kiintynyt. Palautteen perusteella ihmiset pitävät Minnan tarinaa kiinnostavana. Siinä he ovat ihan oikeassa.

Olet kirjoittanut aiemmin bändi- ja artistielämäkertoja muun muassa Hanoi Rocksista ja Apulannasta. Mikä innosti sinut kertomaan Minna Kaupin tarinan?

”Olin aika hämmästynyt, kun Minna ehdotti tätä minulle. Tunsimme toisemme pintapuolisesti Sipe Santapukin kautta.

”Minua innosti se, mitä Minna kertoi elämästään, samoin se haaste, että astuisin tässä projektissa tutun ja turvallisen työympäristön ulkopuolelle. Pois mukavuusalueelta, kuten sanotaan.”

”Kysyin ensimmäiseksi, tietääkö hän, että en tiedä urheilusta mitään. Se oli hänestä lähinnä plussaa. Sovimme, että hän pitää kirjoitustyön mittaan huolen siitä, että asiavirheiltä vältytään.”

ari vantanen photo toni keranen
Kuva: Toni Keränen

Kirjassa kerrotaan avoimesti myös rankoista ja arkaluontoisista asioista. Mikä liikutti sinua henkilökohtaisesti eniten?

”Vaikka se tuntui epämiellyttävältä, nämä asiat päätettiin kertoa sen vuoksi, että niillä on ollut suuri vaikutus Minnan yksityiselämään ja urheilu-uraan. Olisi ollut epärehellistä sivuuttaa ne. Hänen lähipiirissään on pari ihmiskohtaloa, jotka liikuttivat ja koskettivat minuakin suuresti. Toisen tarina päättyi onneksi hyvin, toisen ei.”

Suunta/vaisto johdattaa lukijan myös suunnistuksen maailmaan mielenkiintoisella tavalla.

”Laji ei ollut minulle millään tavalla tuttu, joten siinä riitti yllätyksiä. Minusta se vaikuttaa lajilta, joka vaatii paljon sekä urheilijan keholta että mieleltä. Se on myös enemmänkin elämäntapa kuin harrastus jopa amatööritasolla. Yllätyin myös siitä, miten paljon yhteistä urheilijoilla ja taiteilijoilla on. Molempia ajaa kutsumus ja intohimo.”

Sinulle on kertynyt jo paljon kokemusta elämäkerturina. Millaista ohjenuoraa ja reunaehtoja noudatat elämäkertoja tehdessäsi?

”Olen aina yrittänyt kirjoittaa totuudenmukaisia kirjoja, jotka myös viihdyttäisivät. Toivoisin, että lukija saisi kirjoistani sekä tietoa että elämyksiä. Aiheet valitsen sen perusteella, tuntuvatko ne olevan oikeita minulle.”

Mikä elämäkertojen kirjoittamisessa on kaikista kiehtovinta?

”Maailma ja todellisuus näyttäytyy jokaiselle vähän erilaisena. Minusta on kiehtovaa mennä sisään jonkun toisen maailmaan selvittämään, miten hän on elänyt ja asiat kokenut – ja ennen kaikkea miksi.”

”Yritän lukea koko ajan jotakin, vuorotellen tietokirjallisuutta ja fiktiota. Viimeksi luin elämäkerroista muusikko Andrew Mathesonin muistelmateoksen Sick on You, joka oli erittäin hyvä. Nyt on menossa Phil Marcaden Punk Avenue. Musiikin maailma kiehtoo siis edelleen.”

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

”Palaan rasteilta mukavuuaslueelle. Syksyllä ilmestyy kirjani Razzlesta, Hanoi Rocksin rumpalista. Hänen kuolemastaan on puhuttu paljon, nyt puhutaan Razzlen elämästä.”

Suunta/vaisto on saatavana myös e- ja äänikirjana. Lue näyte kirjasta täältä.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone