Anu Sinisalo pitää Pohjolan laki -sarjan uutta kautta aiempaakin herkullisempana – katso tunnelmat mediatilaisuudesta

Pohjolan laki -draamasarjan toinen tuotantokausi tulee katsottavaksi Elisa Viihde Viaplayihin 22.tammikuuta alkaen. Mesta.net tapasi sarjan näyttelijöitä Helsingissä pidetyssä mediatilaisuudessa.

Anu Sinisalo tekee jälleen hienon roolin lakimiessuvun matriarkkana Sofia Bensonina. Sofia ajautuu toisella kaudella selkä seinää vasten niin yksityiselämässään kuin firmassaan.

”Rakastan tehdä ristiriistaisia ja vahvoja rooleja. Lisäksi Sofia on vielä niin laskelmoiva. Käsikirjoittajat ovat tehneet hahmosta vieläkin herkullisemman kakkoskaudella. Myös kuvauksissa tuli mahdollisuus viedä hahmoa hieman eri suuntaan kuin miten se oli käsikirjoitettu”, Sinisalo toteaa.

Sinisalo lähtee rakentamaan roolihahmojaan vastanäyttelijöidensä kanssa, koska näyttelijät näyttelevät toinen toisilleen.

”Rakastan elää niitä hetkiä. Sitä tunnelmaa ei voi käsikirjoittaa niin vahvasti, mitä kahden ihmisen välillä tapahtuu. Näytellessä muiden kanssa impulssi saattaa lähteä aivan toiseen suuntaa kuin on alun perin ajateltu.”

Pohjolan lain pääkäsikirjoittaja toimii edelliskauden tapaan Juha Karvanen. Sinisalo on pannut merkille, että käsikirjoitukset paranevat koko ajan suomalaisissa tuotannoissa.

”Käsikirjoitus on tässäkin sarjassa aivan oleellinen asia. Se vaikuttaa todella moneen asiaan. Toivon, että käsikirjoittajia kohdeltaisiin paremmin ja he saisivat tulevaisuudessa enemmän palkkaa ja huomiota omasta työstään.”

Lauri Tilkasen esittämä Matti Pohjola joutuu kakkoskaudella todelliseen kiirastuleen, kun hänen menneisyydestään uhkaa paljastua synkkä salaisuus. Samuli Valkaman ohjaamalla kakkoskaudella riittää jännittäviä ja dramaattisia käänteitä. Kun hahmot ja perusjuoni ovat edelliskaudelta tuttuja, tarina ottaa uudenlaisia kierroksia.

”Sarjassa on paljon tapahtumia ja useita kaaria. Lakimaailma on ihan oma juttunsa Sellaista ei ole totuttu näkemään aiemmin suomalaisissa tv-sarjoissa. Henkilöhahmot ovat mielestäni hyvin käsikirjoitettuja. Näytellessä ei tarvinnut keksiä mitään, koska kaikki olennainen näkyi käsikirjoituksessa”, Lauri Tilkanen kertoi Elisa Kulmassa pidetyssä tilaisuudessa.

Koko kaarti kokoontui yhteiskuvaan: Juha Karvanen, Anna Böhm, Iida-Maria Heinonen, Anu Sinisalo, Pertti Sveholm, Marketta Tikkanen, Tom Rejström ja Johannes Holopainen

Iida-Maria Heinonen esittää sarjassa juristi Eeva Bensonia, joka on kakkoskaudella suuren elämänmuutoksen edessä. Perheen omistama asianajotoimisto Benson & Benson on ajautunut kuilun partaalle ja ihmissuhteet ovat retuperällä.

”Rakastan näytellä Eva Bensonia. Hän on niin erityyppinen ihminen kuin itse olen. Siihen maailmaan missä Eva elää, on ihana päästä leikkimään”, Heinonen toteaa.

Marketta Tikkanen ja Johannes Holopainen esittävät Matin siskoa Tuuli Pohjolaa ja lapsuudenystävää Luukas Marjamaata. Boheemia elämää viettävä pariskunta joutuu hankaluuksiin auttaessaan hädässä olevia Syyrian pakolaisia. Soppaa sotkevat kimurantit sisaruus- ja ystävyyssuhteet.

”Sarjassa kuvataan hienolla tavalla maailmaa, missä Tuuli ja Luukas elävät. Vaikka sarjassa käsitellään eettisesti suuria kysymyksiä, niitä ei esitetä kärjistäen. Matti puolustaa oikeutta puku päällä käräjäoikeudessa ja Tuuli yrittää salakuljettaa ihmisiä turvaan.  Keinot tehdä hyvää ovat tosi erilaiset, mutta päämäärät ovat samat, Marketta Tikkanen toteaa.

Johannes Holopainen tuli uutena näyttelijänä mukaan toiselle kaudelle. Hän kertoo jääneensä koukkuun sarjaan ja katsoneensa sitä ennakkoon monta jaksoa putkeen.

”Oli mielenkiintoista seurata, mitä Matti Pohjolasta paljastuu toisella kaudella. Olin innostunut myös omasta roolistani ja sen positiosta ja funktiosta tarinassa”; Holopainen sanoo.

Pohjolan laki oli Tikkasen ja Holopaisen toinen yhteistyöprojekti. He näyttelivät yhdessä myös Tuntemattomassa sotilaassa.

Heidän esittämä pariskunta tuo rennon tuulahduksen sarjaan.

”Koska lakimaailmassa ollaan kravatti suorassa ja omia tunteita ei paljoa näytetä, meidän teki mieli ravisutella asetelmaa. Sarja on monikerroksinen ja antaa samalla vähän käryä siitä, miten oikeuslaitoksemme toimii ja millaista työtä ihmiset tekevät siellä, Tikkanen pohtii.

Pertti Sveholm esittää lakialan konkaria Paavo Arkivuota. Sveholm kuvailee roolihahmoaan oman tiensä kulkijaksi ja alansa lainsuojattomaksi, joka ei hamua mammonaa.

”Lakimiehet ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Näyttelijänä seuraan ehkä enemmän ihmistä siellä hahmon takana”, Sveholm toteaa.

Sveholm on jo eläkkeellä, mutta työtarjouksia tulee edelleen runsaasti.

”Näyttelen enää harrastuksena. Silloin isona houkuttimena on tehdä juttuja, joissa saa tavata vanhoja ystäviä ja tutustua uusiin ihmisiin. Esimerkiksi Laurin (Tilkanen) kanssa ollaan vanhoja tuttuja. Olen jopa ohjannut häntä silloin, kun hän oli vielä pieni poika. Myös Anun kanssa olen tehnyt paljon yhteistyötä.”

Anna Böhm esittää toisellakin kaudella Adi Saloa, joka työskentelee pienessä Arkivuon lakifirmassa omistaja Paavo Arkivuon (Pertti Sveholm) ja juristi Matti Pohjolan (Lauri Tilkanen) kanssa.

Rooliin valmistautumista helpotti Böhmin mukaan tarkka ja huolella laadittu käsikirjoitus.

”Näytellessä sai luottaa siihen, että käsikirjoituksessa olevat asiat on tutkittu. Ensimmäiseltä kaudelta saadun palautteen mukaan sarja on uskottava ja alan ihmistenkin mielestä kiinnostava ja asiat menevät oikein.”

Böhm näyttelee useimmissa kohtauksissa Pertti Sveholmin kanssa. Adin ja hänen oppi-isänsä Paavon (Sveholm) hahmot tuovat sarjaan roppakaupalla huumoria. Sanailu kahden eri sukupolven välillä on raisua ja sukkelaa. Ei siis ihme, että kuvauksissa koettiin monta hauskaa hetkeä.

”Meidän karonkassamme esitettiin video kohtauksesta, jossa puhuimme Svenkan kanssa rakkaudesta. Siinä petti pokka kaikilla. Koko työryhmää nauratti. Meidän sanailumme toimii sarjassa keventävänä elementtinä.”

Pohjolan laki -sarjan toisen kauden ensimmäinen jakso julkaistaan Elisa Viihde Viaplayssa sunnuntaina 22.1.

Teksti ja kuvat: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone