Antti Tuisku sai aikaan Provinssin toistaiseksi suurimmat bileet: ”Jos kymmenen vuotta sitten joku olisi sanonut…” – lue raportti Provinssin torstailta


”Tuisku on tehnyt ilmiömäisen nousun Suomen popkuninkaaksi”, kirjoittaa festarireportterimme Seinäjoelta. Paahtavassa helteessä käynnistynyt Provinssi keräsi yli 23 000 juhlijaa 

Aivan kuin säiden valtiaat olisivat päättäneet antaa Provinssille hyvitystä koronan aiheuttamista välivuosista. Tämä oli päällimmäinen ajatus, kun paahtava aurinko tervehti Provinssin avauspäivänä yli 23 000 juhlijaa. Entistä laajempi festivaalialue tuli tarpeeseen, sillä kyseessä on Provinssi-torstain yleisöennätys. Tuleville päiville odotetaan vielä torstaita suurempaa yleisömäärää. 
 
Torstain artistikattaus oli tyylillisesti monipuolinen läpileikkaus ajankohtaisuutta ja nostalgiaa. Jonkinlaisena tyylillisen sekamelskan karikatyyrinä voisi pitää brittiläistä Don Brocoa, jonka laulaja Rob Damiani näytti Miami Vicesta karanneelta tennispelaajalta. Alternative rockista ja metallista ammentava yhtye ei pelkää sekoittaa musiikkiinsa genren ulkopuolisia elementtejä ainoastaan vivahteina, vaan sen biisit saattavat kuulostaa kuin eri bändin esittämiltä. Forrest Gumpia mukaillen voisi todeta, että Don Broco on kuin suklaarasia: koskaan ei tiedä mitä saa. Samalla sitä voisi pitää kuvana ajasta, jossa yksittäiset biisit saattaa olla kuulijalle tärkeämpi kuin artisti. Don Brocon jokaiselle jotakin –tyylittely pysyi kuitenkin kasassa. Hyväntuulinen laulaja venyi funkkaavaan falsettiin, metalliseen huutoon ja villitsi yleisöä pyörittämään paitojaan ilmassa.  
 
Jos Don Brocon laulaja totesi kärventävän auringon ja keikan vieneen hänestä kaikki mehut, päivän urhein mies löytyi päälavalta. Kotimaisen Beast In Blackin vaatekoodin voi odottaa olevan tumma, mutta kreikkalaisen laulajan Yannis Papadopoulosen vaatetus herätti 30 asteen kuumuudessa pelonsekaista kunnioitusta. Mies ei ollut tinkinyt lähes maahan ulottuvasta mustasta nahkakaavustaan kuin puuttuvien hihojen verran. Pitäkää suomalaiset saunanne ja tehkää perässä! Beast In Blackistä on Provinssi-esiintymisen perusteella hioutunut varsin nopeasti merkittävä kansainvälisen tason tekijä. Bändin perinteitä kunnioittavassa heavyssä on sopiva määrä modernia twistiä ollakseen muutakin kuin täsmäkone niille, jotka kuuntelevat heavynsä edelleen C-kasetilta. 

juttu jatkuu

Provinssin mielenkiintoisista tuoreimmista artisteista erottuivat energisesti esiintynyt Nova Twins ja kohtuuttoman vähälle huomiolle maassamme jäänyt Blues Pills. Kovassa nosteessa oleva Arppa oli synnyttänyt jonon amfiteatterin portille, eikä sisälle ollut asiaa kesken keikan ilman turhauttavaa seisoskelua. Tämän vuoden UMK:ssa esiintyneellä Oliveralla oli edelleen häikäisevän kaunis ja mielenkiintoisesti fraseeraava ääni. 
 
Provinssi-historian eniten esiintyjäksi kiinnitetty bändi, joka ei ole koskaan soittanut festivaalilla on nu metal –ikoni Korn. Kun säkkipilli alkoi soida auringon vetäytyessä puiden taakse ja odotettu vieras astui vihdoin lavalle, tunnelma oli enemmän kuin kohdillaan. Bändi esitti kavalkadin takavuosien hittejä ja parikin medleytä, joissa kuultiin bändin oman materiaalin lisäksi pätkä Metallican Onea ja Queenin We will rock youta. Keikka päättyi oikeutetusti pomppumetallin sytytyslankana toimineeseen Blind-kappaleeseen.  
 
Jos kymmenen vuotta sitten joku olisi sanonut, että ikonisen Kornin jälkeen päälavan viimeinen esiintyjä on se laulukilpailuun osallistunut ja urallaan hienoisessa laskusuunnassa oleva rovaniemeläinen, leukaperiäni kaavittaisiin vieläkin maasta. Niin vaan lavakangas putosi ja takaa paljastui Antti Tapani Tuisku, joka päätti Provinssin torstain – oikeutetusti. Tuisku on tehnyt ilmiömäisen nousun Suomen popkuninkaaksi. Se on varmasti vaatinut lahjakkuuden lisäksi tuhottomasti työtä, uskoa ja pandemiakolhujen lisäksi jonkun kyyneleen. Siksi on helppo uskoa, kun Antti kertoo, miten hyvältä on jälleen nousta Provinssin lavalle ja nähdä kaikki ihmiset. Antti Tuiskun tanssijoiden ja näyttävien valojen varaan rakennettu lavashow oli hieman pelkistetympi kuin edellisellä vierailulla. Tämä voi olla viisasta tulevia Olympiastadionin jättikeikkoja ajatellen. Antti Tuiskun pikkutuhma, vihjaileva ja pilke silmäkulmassa tehty musiikki vetosi ja sai aikaan festivaalin toistaiseksi suurimmat bileet. Artistista huokui itsevarmuus ja hänen lavaolemuksensa toi paikoitellen mieleen jopa Queenin edesmenneen keulahahmon Freddie Mercuryn. Antti on hypännyt suuriin saappaisiin, eikä vanhoista saappaista ollut muistuttamassa kuin reilun 10 vuoden takainen kappale Hyökyaalto. Sieltä se sitten tuli. 

Teksti: Tomi Asuintupa 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone