2875 levytyksen mies Aaro Kurkela sai oman kirjan – ”jättänyt merkittävän jäljen keikkamuusikoille”

Uusi ”Puistonpenkiltä estraadeille”-kirja kertoo monipuolisesti arvostetusta ja Suomen eniten käytetystä studiohanuristi ja vibrafonisti Aaro Kurkelasta (1933-1989). Keikkojensa, konserttien, Tv- ja radiotöiden ohella Kurkelan työskenteli studiomuusikkona 2875 levytyksessä. Kirjan toimittanut Pauli ”Pale” Saarinen kertoo aiheesta lisää.

Mikä sai tekemään teoksen Aaro Kurkelasta? Millainen oli kirjoitusprosessi?

”Olen omien muusikkotöideni, säveltämisten ja tuottamisen ohessa julkaissut 11 rootsmusiikkikirjaa, joista tämä uunituore  Kurkelan Arskan kirja on viimeisin. Alusta lähtien prosessi on ollut hyvin samankaltainen siitä lähtien, kun julkaisin keväällä 1993  ”Matti, soita jazzia!”- debyytin, joka piti sisällään mm. aikalaisten haastatteluja, kuvia, leikkeitä, levytysten diskografiaa ja biisejä nuotinnettuina.”

”Kirjakokonaisuudet ovat uniikkia ja ennenjulkaisematonta materiaalia! Jokaiselle jotakin! Kurkelaa ja minua yhdistää sekin, että Matti Viljanen oli meidän molempien suurin innoittaja.”

Kymmenen kappaleen ja uniikkien sovituksen ohella Puistonpenkeiltä estraadeille -kirjan sivuilta löytyy paljon kuvia, lehtileikkeitä sekä aikalaismuisteluja. Kirjassa pääsevät ääneen muun muassa Tapani ”Nappi” Ikonen, Jani Uhlenius, Merja Ikkelä, Juhani ”Junnu” Aaltonen, Viktor Klimenko, juontaja Heikki Hietamies, Ritva Oksanen ja Ilkka Vainio.

Kuva kirjan leikeaukeamasta. Vasemmalla Juha ”Junnu” Vainion alkuperäisteksi.

Millaisen perinnön Kurkela jätti nykymuusikoille?

”Arska Kurkelan muusikkous on jättänyt merkittävän jäljen keikkamuusikoille ja niille, jotka ovat saaneet jalansijaa myös studiosessioissa.”

Kenelle suosittelet kirjaa?

”Puistonpenkiltä estraadeille”-kirja soveltuu kaikille muusikoille, jotka ovat kiinnostuneita perinne- ja viihdemusiikista.”

Olet koostanut historiikkejä muistakin musiikin merkkihenkilöistä. Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?

”Korona-pandemia näyttää jo hieman helpottaneen, että mekin pääsemme vihdoinkin  työstämään uutta tuotantoa, joista ensimmäinen on Tom Waits-tribuuttialbumi. Tämän jälkeen paluu keikoille tuntuu mahtavalta! Kirjoittamisen saralla on toki uusia visioita, joista lähemmin sitten, kun asian voi julkaista.”

Musiikkituottaja, sanoittaja ja taiteilija Ilkka ”Ile” Vainio (s.1960) seurasi läheltä isänsä Juha ”Junnu” Vainion ja Aaro Kurkelan tuotteliasta musiikkisarkaa. 

”Hanuristi A.Kurkela oli tottunut pikahälytyksiin, joten häntä näkyi ja kuuli eri paikoissa. Tämä aisapari keikkaili todella aktiivisesti. Juha lauloi lennosta ja usein hatustakin. Kurkela seurasi kuin hai laivaa. Minulle oli elämys seurata heidän harjannostajaiskeikkoja ja studiosessioita”, Ile Vainio toteaa.

Aaro Kurkela – Puistonpenkiltä estraadeille (106 sivua, Rytmipoljento, 2022)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone