Tästä syystä Downshiftaajat -sarja koukuttaa – ohjaaja kertoo

taavi-vartia

Downshiftaajat-sarjan toinen kausi alkoi tänään (15.12.) Elisa Viihteessä.

Downshiftaajat piikittelee nykypäivän kohtuuttomille odotuksille, ihmisten ahneudelle ja itsekeskeisyydelle.

Downshiftaajia on kehuttu erinomaisesta näyttelijätyöstä ja sujuvasta ohjauksesta. Sarja on noussut Elisa Viihteen kaikkien aikojen katsotuimmaksi sarjaksi. Yle Areenassa sarjaa on katsottu yli miljoona kertaa.

Toisellakin kaudella pääosissa nähdään tuttu nelikko; Jussi Vatanen, Niina Lahtinen, Mikko Leppilampi ja Iina Kuustonen. Uusina kasvoina ovat Wanda Dubiel ja Heikki Paasonen.

Sarjan toisella kaudella on kaksi ohjaajaa. Ensimmäisen kauden ohjannut Teppo Airaksinen on saanut aisaparikseen Taavi Vartian, joka on aiemmin ohjannut muun muassa Rölli-elokuvia ja Syke-sarjaa.

Harva osaa antaa tyhjentävää vastausta siihen, miksi tv-sarjat koukuttavat.

Ohjaaja Taavi Vartia pitää Downshiftaajien vahvuuksina sarjan tunnistettavuutta ja elämänmakuisuutta.

”Vaikka kyseessä on komediallinen sarja ja hahmot ovat aavistuksen karrikoituja, sarja on tunnistettava ja elämänmakuinen. Tarinat ja henkilöhahmot ovat todentuntuisia. Kaikki voisi tapahtua oikeasti.”

”Jokainen katsoja löytää sarjasta ainakin yhden hahmon, johon hän voi samaistua. Myös henkilöhahmojen piirteet ja käyttäytymismallit koskettavat monia katsojia”, Vartia sanoo.

Vartian mukaan puhdas komedia ei itsessään koukuta, vaan katsojan on koettava laajempi tunteiden kirjo.

”Yksittäinen kohtaus, kuten kakun naamaan heittäminen, voi naurattaa, mutta komedia ei nouse suureksi ilman kosketuspintaa ja tunteiden kirjoa. Ihmisten on saatava pysähtyä hahmojen äärelle.”

Kahden ohjaajan käyttäminen on melko harvinaista elokuvissa ja tv-sarjoissa. Downshiftaajien kohdalla syynä oli kiireinen aikataulu: kun toinen ohjaaja oli kuvauksissa, toinen istui studiolla editoimassa.

”Tämä oli siinä mielessä erikoinen rupeama, että hyppäsin mukaan neljänteen jaksoon. Aluksi arvelutti istua valmiiseen pöytään, kun kaikki oli uomissaan. Ehkä  harjaantunut katsoja voi löytää ohjaajien väliltä vivahde-eroja. Tavoitteena oli kuitenkin tehdä samaa sarjaa ja konseptia, eikä taiteilla omia”, Vartia sanoo.

Downshiftaajat -sivut Elisa Viihteessä. Ensimmäinen kausi löytyy Elisa Viihteen Aitio -ohjelmakirjastosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone