Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté: Toumani & Sidiki

Isä ja poika. Kaksi taituria. Malilainen Diabatén suku on tunnettu yhden soittimen, 21- kielisen afrikkalaisen harpun eli koran taiturimaisina soittajina. Toumani Diabatén isä oli aikoinaan tunnettu mestari koran käsittelyssä. Hänen poikansa on nykypäivän mestari ja yksi mantereensa menestyneimmistä muusikoista. Toumanin poika Sidiki on hankkinut mainetta myös räppärinä sekä hiphop- tuottajana. Toumani & Sidiki– levyllä sukelletaan kuitenkin puhtaasti koran maailmaan. Lopputulos on riisutun yksinkertainen mutta äärimmäisen viehättävä kokonaisuus. Rauhoittava ja rento näppäily on kaunista kuultavaa.

Tämä levytys on siis kokonaisuudessaan instrumentaali albumi. Laulua ei kuulla ollenkaan eikä sitä kaipaakaan kuin ajoittain. Kannattaa myös kuunnella muutamia vuosia sitten ilmestynyt albumi AfroCubism. Tällä all-star- levyllä Malin ja Kuuban parhaimmat muusikot yhdistävät vihdoin voimansa. Mukana albumilla on luonnollisesti Toumani Diabaté ja hänen koransa. Jos pidät Buena Vista Social Clubista pidät myös AfroCubismista. Tämän yhteisalbumin poikansa kanssa Toumani halusi julkaista vastaiskuna Malin islamilaiselle vuoden 2012 vallankumoukselle jonka seurauksena maassa haluttiin kieltää musiikki. Toumani haluaa muistuttaa musiikin voimasta ja perinteiden merkityksestä.

Toumani & Sidiki on vahva kokonaisuus joka ei vaadi sen kummempaa kappaleiden erittelyä. Aurinkoinen ja taitava paketti toimii rauhoittavana kuunteluelämyksenä hektisen nykymaailman keskellä. Pidän myös akustisen kitaran kuuntelusta ja jossain mielessä kora vertautuu siihen. Soundi on kuitenkin aivan omanlaisensa ja hyvin tunnistettava. Diabatét ovat eittämättä hyvin taitavia ja soitosta voi sekä aistia virtuositeetin että kuulla vuosisataisen perinteen. Parhaiten levy toimii makuuasennossa sohvalla tai kuulokkeista kuunneltuna.

Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone