Tänään TV:ssä tositapahtumiin perustuva elokuva suomalaisesta murhamiehestä – katosi jäljettömiin ja nousi legendaksi

Hallin Janne (K12) – TV1 torstaina 19.01. klo 13:15

Vuonna 1950 valmistunut kotimainen draamaelokuva kertoo kuoreveteläisestä murhamiehestä Hallin Jannesta eli Juha Mattilasta ja vuonna 1867 tapahtuneesta veriteosta.

Kulkuerielämään, kortinpelaamiseen ja naisten hurmaamiseen mieltynyt Hallin Janne syyllistyi Kuoreveden Hallinpenkissä postinkuljettajan ryöstömurhaan.

Hänet karkotettiin Siperiaan, mutta hänen väitettiin karanneen vankikuljetuksen aikaan ja palanneen Suomeen. Hänen kohtalostaan ei ole kuitenkaan varmaan tietoa. Legenda oli valmis. Hänen kohtalostaan liikkuu monia tarinoita.

Hallin Jannea esittää Helge Herala. Elokuva keräsi kiitosta ilmestyessään.

”Hallin Janne on kuin sankarinsa sarkanuttu: harmaa ja karhea, mutta lämmin, luja kotoinen. Se on ansio suomalaisessa elokuvassa”. (Suomen Sosialidemokraatti)

”Kerronnan sävy on kauttaaltaan miellyttävä, karkeutta ja liikaa tunteilua karttava”. (Ylioppilaslehti).

Elokuvan ulkokohtaukset kuvattiin Kuorevedellä aidoilla tai lähellä alkuperäisiä olevia tapahtumapaikkoja. Esimerkiksi elokuvassa oleva talo on sama, jossa Janne pidätettiin.

Elonet-sivusto kertoo kuvauksista seuraavaa.

Elokuvassa vangeille syötettävät rotat kerrottiin ammutun yöllä ravintola Fennian pihalla. Jannen voimannäytteenä nostama kivi oli puuta, lavastemies Kosti Aaltosen suunnittelema.

Kuvaajan assistentti Esko Nurmisen mukaan ajoa hevosrattailla läpi portin jouduttiin harjoittelemaan moneen kertaan, ennen kuin hevonen uskaltautui ryntäämään päin porttia.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone