Tänään TV:ssä tiukka klassikkojännäri – elokuva kuvattiin halvalla, nopeasti ja usein samalla tienpätkällä

Kauhun kilometrit (K12) – Yle Teema Lauantaina 4.12. klo 21:36

Yle Teema esittää lauantaina elokuvalegenda Steven Spielbergin alle 25-vuotiaana ohjaaman elokuvan Kauhun kilometrit.

Richard Mathesonin Dual-nimiseen novelliin perustuva tiukka klassikkojännäri kertoo miehestä, joka autiomaata halkovalla valtatiellä joutuu salaperäisen rekkakuskin jahtaamaksi. Auto matelee edessä ja hän päättää lähteä ohitukseen, mikä osoittautuu erheeksi.

Elokuvan pääosassa on Dennis Weaver. Erikoista on se, että takaa-ajoon lähtevän rekan kuljettajaa ei näytetä missään vaiheessa kokonaan. Toista pääosaa näytteleekin ränsistynyt säiliörekka.

Spielberg kertoo löytäneensä Mathesonin alkuperäistarinan Playboy-lehdestä ja hänen onnistui saada elokuvaoikeudet itselleen. Elokuva kuvattiin vain 13 päivässä ja vaivaisella 450 000 dollarin budjetilla.

Vuonna 1971 ensi-iltansa saanut Kauhun kilometrit toimi Spielbergin käyntikorttina. Paria vuotta myöhemmin hän pääsi tekemään ensimmäisen ”oikean” elokuvansa Kovat ratsastajat. Vuonna 1975 hän teki Tappajahain oli valtava jättipotti.

”Kauhun kilometrit näyttää hämmästyttävän valmiin ja taitoihinsa luottavan elokuvantekijän, joka hallitsee täydellisesti elokuvan visuaaliset kerrontamuodot. Häntä ei tunnu yhtään harmittavan tai hankaloittavan, että kyseessä on vain kolmessatoista päivässä, usein samalla tienpätkällä ja vain muutamaa näyttelijää käyttäen tehty halpa tv-tuotanto”, elokuvaa luonnehditaan Ylen sivuilla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone