Tänään TV:ssä sairaalaan sijouttuva kotimainen elokuva – nuori näyttelijäkaunotar piti rooliaan vastenmielisenä

Suurin voitto – TV1 tiistaina 2.08. klo 13:05

Vuonna 1944 valmistunessa Hannu Lemisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa draamassa Eino Kaipaisen esittämä nuori lääkäri joutuu selviytymään aiheuttamastaan kolmiodraamasta. Sen muina osapuolina ovat hänen vaimonsa (Sylvi Tapio) ja nuori sairaanhoitaja, jota esitti Helena Kara.

Kara oli yksi 1930 ja 1940 -lukujen suurimmista filmitähdistä Suomessa. Hän kertoi myöhemmin haastattelussa pitäneensä rooliaan vastenmielisenä.

”Taina Kulon osasta elokuvassa Suurin voitto en pitänyt ollenkaan, niin epäkiitollinen se oli, jollei suorastaan epämiellyttävä”, hän totesi Elokuva-Aitan haastattelussa. (lähde: Elonet)

Helena Kara

Vuonna 1945 valmistuneen elokuvan Lappiin suunnitellut ulkokuvaukset eivät sotatilanteen vuoksi toteutuneet. Tapahtumat sijoitettiin nykyaikaan, mutta viittauksia sotaan ei tarinassa.

Elokuvan yleisömenestys oli heikko ja kriitikotkin suhtautuivat siihen penseästi. Helsingin Sanomien Paula Talaskiven mielestä elokuva ei vaikuttanut alkuperäiseltä ja aidolta.

”Katsoja tuntee koko ajan jutun kovin tutuksi, ikään kuin ’ylöslämmitetyksi’ tusinasta samantapaisesta amerikkalaisesta lääkärifilmistä.”

Suurinta voittoa mainostettiin ”Suomen ensimmäisenä lääkärielokuvana” ja arvosteluissa verrattiin muun muassa elokuviin Lääkärin omatunto (1935) ja Sisärengas (1938).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone