Tänään TV:ssä: Jännityselokuva sai murskaavan vastaanoton, mutta nousi myöhemmin klassikoksi – ohjaaja suuttui kritiikeistä eikä tehnyt toista elokuvaa

Räsynukke (K16) – Yle Teema lauantaina 21.05. klo 21:05

Brittinäyttelijä Charles Laughton sai parhaan miespääosan Oscarin elokuvasta Henrik VIII:n yksityiselämä.

Hän ohjasi uransa aikana yhden elokuvan, Räsynuken, joka keräsi ilmestyessään vuonna 1955 murskakritiikkejä.

Laughton suivaantui elokuvansa vastaanotosta eikä hän enää koskaan ohjannut toista elokuvaa. Räsynukesta on tullut sittemmin yksi amerikkalaisen rikoselokuvan helmistä.

Elokuva ammentaa vaikutuksia raamatusta, saduista ja kansantarinoista. Räsynuken pääosan näyttelee legendaarinen Robert Mitchum. Räsynukke (The Night of the Hunter)  oli yksi Peter von Baghin elämää suuremmista elokuvista, kun hän esitteli suosikkielokuviaan Elämää suuremmat elokuvat -radio-ohjelmasarjassa vuosina 1984–1993.

Suomalaisen elokuvan edesmennyt ikoni piti elokuvaa melkeinpä joka suhteessa harvinaisena tapauksena.

”Sen tekijä on yksi elokuvan historian suuria persoonallisuuksia, palvottu näyttelijä tai ehkä jonkinlainen ’monstre sacré’, ’pyhä hirviö’, kuten viehättävä ranskalainen sanonta kuuluu. Poikkeuksellisempaa on, että tämä ’monoliitti ja musta timantti’ – kuten sitä on niin ikään rakastuneesti tituleerattu – on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia, Peter von Bagh luonnehti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone