Tänään TV:ssä legendaarinen saksalainen sotaelokuva – kuvaukset vaativat kaksi vuotta ja 250-henkisen työryhmän

Sukellusvene U-96 (K12) – Lauantaina 15.01. klo 21:00

Sotaelokuvien klassikko Sukellusvene U-96 (Das Boot) kertoo saksalaisen sukellusveneen miehistöstä klaustrofobisilla partiomatkoilla sotaonnen kääntyessä hiljalleen heitä vastaan. Kuolema näyttää väistämättömältä, mutta kuinka käy.

Wolfgang Petersenin ohjaama Sukellusvene U-96 (Das Boot) sijoittuu 2. maailmansotaan ja kertoo fiktiivisen tarinan sukellusvene U-96:sta ja sen miehistöstä. Käsikirjoitus pohjautuu Lothar-Günther Buchheimin omaelämäkerralliseen teokseen vuodelta 1973.

Vuonna 1981 ensi-iltansa saanut Sukellusvene U-96 oli siihen mennessä mittavin ja kallein Saksassa toteutettu elokuvatuotanto. Elokuva sai kuusi Oscar-ehdokkuutta, joka oli sensaatiomaista vieraskieliselle elokuvalle. Siitä tuli menestynein saksalaiselokuva Yhdysvalloissa.

Sukellusvene U-96 avasi ohjaaja Petersenille ovet Hollywoodiinja hän pääsi ohjaamaan muun muassa elokuvat Air Force One (1997) ja Tulilinjalla (1993).

”Elokuva on yhtä aikaa hikinen ja klaustrofobinen, jännittävä ja kauhistuttava. Läsnä on koko ajan se tosiasia, että sukellusveneen miehistö on jättimäisen ja primitiivisen syvyyksissä lipuvan teräspurkin vankeina. Ulkoilmaan ja vapauteen pääsyt ovat harvassa: katsoja on istutettu mukaan sukellusvenemiehistön kolkkoon metalliseen todellisuuteen”, kirjoitti Film-o-Holicin kriitikko elokuvasta.

Kuvaukset olivat valtavan iso urakka. 250-henkinen ryhmä työskenteli elokuvan eteen kaksi vuotta.

Kuvauksia varten rakennettiin kopiot kahdesta VIIC-tyypin sukellusveneestä. Toinen sisäkohtauksia, toinen ulkokuvauksia varten. Sukellusveneen sisätilat kopioitiin pienintä yksityiskohtaa myöten.

Elokuvasta esitetään tänään pitkä “ohjaajan versio”. Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 28.1.2022 saakka.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone