Tänään TV:ssä: Kotimaista jännäriä sensuroitiin varttitunnilla – poliisi tarkkaili kuvauksia: ”parasta mitä meillä toistaiseksi on tällä alalla luotu”

Varastettu kuolema – TV1 maanantaina 5.12. klo 13:20

Vuonna 1938 valmistunut Varastettu kuolema kertoo vuosisadan alun tsaarinvaltaa vastustavien porvariaktivistien toimista. He käyvät maanalaista taistelua Venäjän sortovaltaa vastaan. Pääosissa nähdään Tuulikki Paananen ja Ilmari Mänty kapinallispariskuntana sekä toisessa miespääosassa Santeri Karilo.

Elokuva perustuu Runar Schildtin teokseen Lihamylly. Ohjaaja Nyrki Tapiovaara tiesi, ettei hän pysty käsittelemään sisällissodan tapahtumia sensuurin vuoksi. Hän vaihtoi kuitenkin tapahtuma-ajan ja kuvasi sortokauden aktivistien taistelua venäläisten ylivaltaa vastaan.

Tapiovaara käytti avustajina kielletyn Suomen Kommunistisen Puolueen aktivisteja, minkä takia Etsivä keskuspoliisikin tarkkaili kuvauksia ja piti niitä ”epäilyttävinä”. Kaikkiaan kuusi elokuvassa esiintynyttä näyttelijää oli kärsinyt vankeustuomioita poliittisen toimintansa vuoksi.

Elokuvan kuvaukset kiinnostivat Etsivää keskuspoliisia ja sen ilmiantaja toiminut harrastajanäyttelijä Kusti Laitinen soluttautui avustajaksi esittämään santarmiupseeria.

Kun Varastettu kuolema lähti vuonna 1954  elokuvateattereihin uusintakierrokselle, elokuvasta poistettiin ”pahimpia rönsyjä” noin 15 minuutilla.

Elokuva esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa vuonna 1964. Tv-ensi-iltaa katsoi 540 000 suomalaista.

Vaikka Varastetun kuoleman menestys elokuvateattereissa jäi melko vaisuksi. Myöhempien tv-esitysten yhteydessä se tunnustettiin ”ehdottomaksi klassikoksi”.

Se oli seikkailufilmi, joka ei pyrkinyt niinkään paljon heijastelemaan erästä ajankohtaa kuin korostamaan juonen kehitystä, mutta sellaisena oli se parasta mitä meillä toistaiseksi on tällä alalla luotu”, Sosialidemokraatti-lehti kirjoitti.

Elokuvan on ohjannut 28-vuotiaana talvisodassa kaatunut Nyrki Tapiovaara, jota pidetään jonkinlaisena suomalaisen elokuvan toteutumattomien mahdollisuuksien symbolina. Tapiovaara ehti ohjata viisi elokuvaa. Varastettu kuolema oli hänen toinen ohjaustyönsä.

Elokuvassa puhutaan suomen lisäksi venäjää, englantia ja ruotsia, mutta tekstitystä ei ole. Tapiovaara perusteli ratkaisua, että hän haluaa lisätä luonnollisen vuorovaikutuksen tunnetta.

Viisi kokopitkää elokuvaa tehnyttä Tapiovaaraa pidetään yhtenä taiteellisesti korkeatasoisimmista suomalaisista ohjaajista. Hän kaatui Laatokalla kaksi viikkoa ennen talvisodan päättymistä 28-vuotiaana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone