Tänään TV:ssä kotimainen suosikkielokuva, jonka päätähden elämä ajautui sivuraiteille – kuoli vain 47-vuotiaana

Nuori mylläri – TV1 Perjantaina 3.06. klo 13:25

Maiju Lassilan näytelmään perustuva värielokuva Nuori mylläri kertoo kylän uudesta mylläristä (Tapio Kuningas), jota tytöt piirittävät mutta joka on kiinnostunut vain räätälin Hilkasta (Teija Sopanen).

Valentin Vaalan ohjaama elokuva nousi vuoden 1958 toiseksi katsotuimmaksi Suomessa. Elokuva-Aitan yleisöäänestyksessä se valittiin vuoden 1958 suosituimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Vaikka kriitikot suhtautuivat itse elokuvaan myönteisesti, pääosan esittäjä Martti Kuningas (1933 – 1980) sai roolistaan useimmilta kriitikoilta moitteita.

”Martti Kuningas on niin jauhomaisen neutraali, ettei hetkeäkään voi uskoa hänen hurmausvoimaansa. Kylän poikien joukossa vilahtelee pikemminkin sankarin näköisiä ja eleisiä”, kirjoitti Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa.

Kuningas oli elokuvaa tehdessään vasta 24-vuotias teatterikoululainen. Hän näytteli debyyttiroolinsa vuotta aiemmin elokuvassa Nummisuutarit, joka oli sensaatiomainen menestys.

Nuoren myllärin jälkeen Kuningas nähtiin vielä sivuroolissa elokuvassa Me vuonna 1961, mutta sen jälkeen hän palasi valkokankaalle vasta 1970-luvulla muun muassa elokuvissa Lottovoittaja UKK Turhapuro (1976) ja Jäniksen vuosi (1977).

Nummisuutareiden ja Nuoren Myllärin tuoman menestyksen vuoksi Kuningas ajautui alkoholismiin ja hän kuoli vain 47-vuotiaana vuonna 1980. Hänen viimeiseksi rooliksi jäi pieni osa vuoden 1979 elokuvassa Ihmemiehet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone