Tänään TV:ssä: Kotimainen sotilasfarssi oli kielletty 40 vuotta neuvostovastaisuuden takia – elokuva toteutettiin pikkutarkasti

Jees ja Just – TV1 torstaina 4.08. klo 13:15

Vuonna 1943 valmistuneessa Jees ja Just -komediassa vääpeli ja pölyimurikauppias Ryhmy (Oiva Luhtala) ja linja-autonkuljettaja ja vänrikki Romppainen (Reino Valkama) seikkailevat neuvostolinjojen takana tuhoten vihollisen asevarastoa.

Elokuvan yleisömenestys oi teattereissa keskivertoa parempi.

Suomen armeijan päämaja piti kuitenkin elokuvaa suomalaisia sotilaita halventavana. Elokuva joutui sensuurin kouriin 1944 ja se kiellettiin kokonaan Neuvostoliittoa loukkaavana.

Jatkosodan päätyttyä tuotantoyhtiö hyllytti elokuvan. Sen viimeiset esitykset olivat syyskuussa 1944. Videolevitykseen Jees ja just vapautui vasta syksyllä 1988. Televisioensi-illan aika koitti vasta vuona 1994.

Elokuva-Aitta -lehden mukaan elokuva toteutettiin pikkutarkasti. Valtion asevarikko ja sotamuseo antoivat univormuja, venäläisten aseita ja varusteita elokuvantekijöiden käyttöön.

Jees ja Just sai pääosin kehuja kriitikoilta.

”… vaikka juonen kehittelyssä tässäkin toisinaan sattuu epäuskottavia käänteitä. Mutta sehän ei kai ole niin suuresta merkityksestä tämänsuuntaisten elokuvien ollessa kyseessä. Runsas huumorin viljely on pääasia, ja siinä suhteessa on todella onnistuttu”, Suomen Sosiaalidemokraatti kirjoitti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone