Tänään TV:ssä: Kotimainen menestysdraama jäi traagisesti kuolleen miespäätähden viimeiseksi elokuvaksi – hautajaisissa tuhatmäärin ihmisiä

Soita minulle Helena – TV1 maanantaina 29.11. klo 13:15

TV1 esittää päivällä Aino Räsäsen kirjoihin perustuvan suositun Helena-elokuvasarjan ensimmäisen osan, joka sai ensi-illaan vuonna 1948. Elokuva perustuu vuonna 1945 julkaistuun Soita minulle, Helena! -romaaniin, joka oli yksi kaikkien aikojen myydyimpiä teoksia Suomessa.

Pääosissa ovat Helena Kara ja Rauli Tuomi. Elokuvassa Rauli Tuomi tekee viimeiseksi jääneen pääroolinsa, sillä hän kuoli seuraavan vuoden helmikuussa

Elokuvien menestysroolien lisäksi sukupolvensa lahjakkaimpiin näyttelijöihin lukeutunut Tuomi saavutti mainetta myös Kansallisteatterissa.

Hän ei toipunut koskaan sodassa saamistaan henkisistä vaurioista. Sodan tramojen seurauksena hänen mielenterveytensä luhistui lopullisesti, ja hän teki itsemurhan vuonna 1949 vain 29-vuotiaana.

Suosion huipulla kuolleen näyttelijän hautajaisiin osallistui tuhatmäärin ihmisiä.

”Se oli jäähyväisnäytäntö, jonka vain harva näyttelijä Suomessa on saanut osakseen jos kukaan”, kuvaili nuorempi sisar Liisa Tuomi muistelmissaan.

Soita minulle, Helena! oli vuoden 1948 katsotuimpia kotimaisia elokuvia.

Elokuvatarkastamo määräsi aluksi elokuvan lapsilta kielletyksi, mutta myöhemmin päätös muutettiin koskemaan alle 12-vuotiaita.

Soita minulle, Helenan alku ja loppu ovat kuvaukseltaan suorastaan huikeita. Heinäpellon helmassa kamera on asetettu alas ja niinpä kuvassa näkyy uskomattoman komealta näyttävä kirkas, mutta suuripilvinen taivas. Sen alla tuleva kolmiodraama oli tapahtuva, kaukana kaikesta ulkopuolisesta” ,kirjoitti Elokuvauutiset.fi -sivusto kirjoitti vuonna 2010.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone