Arvio: Atlantin kuningatar on huimaavan koukuttava sci-fi-tarina lähitulevaisuuden uhkaavasta maailmanlopusta

Risto Isomäki: Atlantin Kuningatar – Into-kustannus 2021

Palkittu kotimainen menestyskirjailija Risto Isomäki nousi suuren yleisön tietoisuuteen romaanillaan Saravatin hiekkaa (2005). Uusin Lauri Nurmi-dekkari Atlantin kuningatar on huimaavan koukuttava sci-fi-tarina lähitulevaisuuden uhkaavasta maailmanlopusta. Ja samalla pienen ihmisen raivoisa selviämistarina lähes mahdottomien voimien puristuksessa.

Atlantin kuningatar on Lauri Nurmi-sarjan neljäs teos. Tietokirjailija ja ilmastoaktivisti Isomäki lataa kertomukseen kaiken tieteellisen ja futuristisen tietonsa ja tulevaisuuden visionsa. Sankari Lauri Nurmi päihittää jamesbondit ja terminaattorit mennen tullen.

Kirjan keskiössä on toista kilometriä pitkä super-alus Atlantin kuningatar, jonka avulla päättäjät aikovat pelastaa ilmastonmuutoksen kourissa kituvan maapallon. Jättialuksen turvallisuutta hoitamaan palkataan Lauri Nurmi. Samalla hän jättää rakastetun vaimonsa vihollisen ulottuville.

Isomäki kirjoittaa tarkasti ja yksityiskohtaisesti kuvaillen tulevaisuuden aseita ja teollisia keksintöjä. Superlaivan on tarkoitus kuljettaa pohjoisesta jäätä Afrikkaan ja tuoda Afrikasta biomassaa pohjoisen kuolevan luonnon pelastukseksi.

Lauri Nurmi joutuu vastakkain vanhojen vihollisten kanssa. Mutta tällä kertaa sata kertaa voimakkaampana kuin aikaisemmin. Isomäen sankari tappaa armottomasti ja ruumiita tulee niin, että liukuhihna on mennä tukkoon. Panoksena on maailmanlonpun välttäminen tai tai täydellinen tuho.

Myös Laurin henkilökohtaisen elämän arvot ja moraalit joutuvat ennenkokemattomalle koetukselle. Isomäki osaa rinnastaa maailmanlopun uhan pienen ihmisen henkilökohtaiseen kärsimykseen taitavasti.

Vanhat sairaudet murtautuvat ilmastonmuutoksen ansiosta taas ihmisten ilmoille Afrikasta ja malaria niittää kuolemansatoa valkoisen miehen maailmassa huolestuttavasti.

Harmageddonin uhan alla inhimillinen, pyyteetön rakkaudentarve kasvattaa Lauri Nurmen halua pelastaa maailma ja säilyttää se ripaus intohimoa, jota vielä löytyy ammattitappajankin sielun pohjalta.

Isomäen dialogi on vuolasta ja monipolvista. Sisäinen tietokirjailija pyrkii välillä dominoimaan sisäistä jännityskirjailijaa. Lukijalle tarjotaan tarinan aikana akateeminen oppimäärä teknologiatietoa ja tulevaisuuden tiedemaailman kohokohtia.

Risto Isomäki on tehnyt mestarillisen suurtyön kammottavasta aiheesta, eikä ihmiskunnan kärsimyksille tunnu löytyvän loppua. Vai löytyykö sittenkin?

Jussi Wahlgren

Kuuntele näyte Atlannin kuningattaren äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta.

Kuva: Eemeli Nättinen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone