Tänään TV:ssä kotimainen kulttiklassikko – seksuaalisuutta ja ja pahuutta tihkuva kauhufantasia jyrää katsojaäänestyksissä vuodesta toiseen

Valkoinen peura – TV1 maanantaina 18.09. klo 13:20

Erik Blombergin ohjaama elokuva kertoo Lapin tulisieluisesta kaunottaresta (Mirjami Kuosmanen), jolla on kyky muuttua peuraksi. Saamelaista noitanaista alkavat jahdata niin etelästä tullut metsänhoitaja (Åke Lindman) kuin Piritan aviomies Aslak (Kalervo Nissilä).

Vuonna 1952 valmistunut Valkoinen peura kuvattiin studion lisäksi muun muassa Inarissa ja Utsjoella. Elokuva on siitä erikoinen, että dialogia on vähän. Kokonaisuus on rakennettu pitkälti kuvan ja musiikin mukaan. Elokuva on lähes läpisävelletty Einar Englundin toimesta.

Ulkomailla elokuva huomioitiin 50-luvun kotimaiseksi tuotannoksi poikkeuksellisen laajasti. Se palkittiin Cannesin ja Karlovy Varyn elokuvajuhlilla, ja sille myönnettiin myös yhdysvaltalainen Golden Globe -palkinto.

Yle kertoo, että suomalaisissa kriitikko- ja katsojaäänestyksissä elokuva on keikkunut useimmiten viiden parhaan joukossa kautta aikojen. Yleisradion vuonna 2012 järjestämässä äänestyksessä 48 elokuvakriitikkoa valitsi parhaat kotimaiset, ja Valkoinen peura sijoittui komeasti kolmanneksi.

Valkoinen peura on klassinen muodonmuutostarina, jossa päähenkilö muuttuu niin vaaralliseksi, että uhka konkretisoituu fyysisenä metamorfoosina. Samaa narratiivia hyödyntävät ihmissusitarinat, joissa ihmisen pitelemätön eläimellisyys riistäytyy käsistä täydenkuun aikaan, Harto Hänninen luonnehtii elokyvaa Ylen sivuilla.

Myös Valkoisen peuran kerronnassa muodonmuutos on pahuuden ilmentymä, johon liittyy väkeviä seksuaalisia tuntoja. Hankeen syntynyt Pirita on kirottu lapsesta saakka, pitelemätön ja naisen rooliin sopeutumaton villikko.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone