Tänään TV:ssä: Kotimainen kansankomedia sai ristiriitaisen vastaanoton – tarina sai alkunsa Suomen kaikkien aikojen missikaunottaresta

Muhoksen mimmi – TV1 keskiviikkona 27.07. klo 13:15

TV1 esittää keskiviikkona vuonna 1953 valmistuneen komedian, joka perustuu Reino ”Repe” Helismaan sanoittamaan samannimiseen iskelmään. Sen tarina syntyi, kun muhokselainen Armi Kuusela vuonna 1952 valittiin maailman ensimmäiseksi Miss Universumiksi.

Elokuva kertoo köyhästä jarrumiehestä Jaakosta (Matti Oravisto) ja kauniista junamyyjästä Mimmistä (Tuija Halonen), jota myös muut junamiehet piirittävät.

Jorma Nortimon ohjaama rillumarei-elokuva keräsi hyvän yleisömäärän, vaikka aikalaisarvosteluissa elokuva tuomittiin ala-arvoiseksi.

Monet kriitikot pitivät elokuvaa ala-arvoisena ja yltyivät leukailemaan arvioita raapustaessaan.

”Pelkäämme pahoin, että Suomen Filmiteollisuus perustaa kohta erityisen haaraosaston, Suomen Mimmiteollisuuden, jonka aihehautomoa johtaa Reino Helismaa ja valmistustoimintaa Jorma Nortimo. Mutta ennen kuin näin pitkälle joudutaan, Helismaa huomannee, että hän on maan parhaita kupletintekijöitä, mutta myös vain kupletintekijä. Samoin äkännee Jorma Nortimo, että hän on maan suurimman kaupunginteatterin johtaja, mutta myös vain teatterinjohtaja”. Eugen Terttula sivalsi Suomen Sosialidemokraatti-lehdessä.

Kansansuosioon noussut elokuva sai myös positiivisia arvosanoja.

”Elokuva on hiukan huolellisemmin ja tasaisemmin valmistettu kuin pahamaineinen Rovaniemen markkinat”, Vapaa Sana -lehti myötäili.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone