Tänään TV:ssä: Kotimainen jännäri tähtäsi kansainvälisille markkinoille, mutta homma tyssäsi kuvauksiin

Varsovan laulu (K12) – TV1 keskiviikkona 25.01. klo 13:15

Matti Kassilan ohjaama jännityselokuva kertoo spriin salakuljettajien ja poliisin välisestä kiivaasta välienselvittelystä tuontirajoitusten aikana.

Vuonna 1953 ensi-iltansa saanutta Varsovan laulua lähdettiin tekemään kansanvälisille markkinoille.

Elokuvaa kuvattiin Helsingissä ja Hampurissa vuonna 1952. Kassila kaavaili naispääosaan saksankielistä näyttelijää, mutta suunnitelmista luovuttiin, ja elokuvassa puhuttiin suomen lisäksi englantia.

Saksan kuvauksia rajoitti ennakoitua pienemmäksi jäänyt budjetti. Siksi kuvaukset Hampurissa rajoittuivat sataman yleiskuviksi. Elokuvan oli tarkoitus päätyä englanninkieliseen levitykseen, mikä jäi lopulta kaukaiseksi haaveeksi.

Varsovan laulu sai kuitenkin melko hyvän vastaanoton kriitikoilta.

”Ohjaaja Matti Kassila on saanut elokuvaan melkoisesti luistavuutta ja merkittävää on että hänen käsityksensä elokuvasta ja sen tekotavasta on filmaattista näkemystä, joka ilmenee oikean filmirytmin vaistoamisena”, kirjoitti Uusi Suomi -lehden kriitikko.

Kehujien joukkoon kuului myös ohjaaja Ingmar Bergman, joka näki Varsovan laulun vieraillessaan Helsingissä vuonna 1953. Mestariohjaajan mielestä elokuvan tappelukohtaus oli ”jämerää työtä”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone