Tänään TV:ssä: Ikoninen näyttelijäkaunotar pelasti kotimaisen komedian täydelliseltä mahalaskulta

Varaventtiili – TV1 keskiviikkona 16.09. klo 13:25

Vuonna 1942 ilmestynyt Varaventtiili kuvattiin jatkosodan puhkeamisen jälkeen Kauhajoen keskustassa. Elokuva on tehty kuitenkin siten, ettei sota näy eikä kuulu siinä.

Valentin Vaalan ohjaama ja Hilja Valtosen romaaniin perustuva romanttinen komedia kertoo pohjalaiskylään saapuvasta nuoresta opettajasta, jota esittää  Lea Joutseno. Opettajatar joutuu kyläläisten silmätikuksi, kun kylän salskein poikamies-lääkäri ihastuu häneen.

Elokuvan yleisömenestys oli vuoden 1942 toiseksi paras. Kriitikoiden vastaanotto oli lkuitenkin aimeahko.

Naispääosan esittäjän Lea Joutsenon suoritusta kiiteltiin kuitenkin hyväksi. Joutseno edusti aikansa moderneinta naistyyppiä. Hän näytteli naispääosan yhdeksässä elokuvassa vuosina 1941–1948.  Uransa loppupuolella hän suomensi muutamia Disney-elokuvia.

Joutsenon elämään mahtui suuria tragedioita. Hän jäi kahdesti leskeksi. Hän menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 66-vuotiaana vuonna 1977. Hänet on on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

Filmin tasoa sensijaan kohotti huomattavasti sankarittaren, Lea Joutsenon, ihastuttavan vapaa ja reipas esiintyminen, millä hän sai Valtosen hieman kaavamaiseen tyttötyyppiin luoduksi todellista suloa ja terhakkuutta” ylisti Helsingin Sanomien kriitikko Pauliina Talaskivi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone