Tänään TV:ssä 80-luvun mestariteos – perustuu traagiseen tositarinaan sirkusfriikkinä esiintyneestä epämuodostuneesta miehestä

Elefanttimies (K16) – Yle Teema lauantaina 12.11. klo 21:05

David Lynchin ohjaamassa elokuvassa kirurgi (Anthony Hopkins) yrittää auttaa harvinaisen taudin vuoksi sirkuksessa esiintyvää miestä (John Hurt) viktoriaanisessa Lontoossa.

Vuonna 1980 valmistunut draamaelokuva on klassikko. The New York Timesin kriitikot valitsivat Elefanttimiehen vuonna 2004 tuhannen parhaan elokuvan joukkoon.

Mustavalkoinen elokuva perustuu löyhästi löyhästi 1800-luvulla eläneen Joseph Merrickin elämään.

Merrick oli syntymästään asti pahoin epämuodostunut. Hänen päänsä oli niin suuri, ettei hän voinut nukkua maaten koska olisi tukehtunut. Häntä kutsuttiin ”elefanttimieheksi” ja näytettiin sirkuksessa luonnonoikkuna maksua vastaan.

Lynchin elokuva on hyvin armoton kuvatessaan ihmisten asenteita erilaisuutta kohtaan. Edes elokuvan positiivisin hahmo Treves ei kommunikaation puuttuessa osaa kohdella Merrickiä aidosti ihmisenä. Treves järkyttyy, kun Merrick osaa puhua ja lukea ja hänen rujon kuorensa alta paljastuu herkkä, lempeä ja hienostunut ihminen. Ainoat, jotka osaavat suhtautua Merrickiin luonnollisesti ja auttaa häntä, ovat hänen kaltaisensa poikkeusyksilöt”, elokuvaa luonnehditaan Ylen sivuilla.

Merrickin elämä päättyi traagisesti vuonna 1890. Hän nukkui yleensä istualtaan pystyäkseen hengittämään. Hän kuoli laskettuaan päänsä tyynylle, jolloin hänen niskanikamansa murtui.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone