Sipoon herttua -sarjan luonut Atte Järvinen on tv-sarjojen takuumies: ”Komediasta puuttuu kasipuolen arvosana”

Suosittu Sipoon herttua -komediasarja on edennyt jo kolmannelle kaudelle. Uudet jaksot ovat katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Sipoon herttua on käsikirjoittaja Atte Järvisen luomus. Hulvaton, dramaattinen, tarkka ja monisyinen käsikirjoitus on kerännyt laajalti kehuja niin katsojilta kuin näyttelijöiltä. Sipoon herttua on ollut Elisa Viihde Viaplayn suosituimpia alkuperäissarjoja.

Uudella kaudella liikemies Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti) on jälleen ahdingossa, niin taloudellisesti kuin perhe-elämänkin saralla. Myös Sipoon kunnanvaltuustossa kuhisee, kun Kovalaisen vanhat arkkiviholliset Pirkko Haavisto (Miitta Sorvali) ja Tapani Maskula (Ville Myllyrinne) päättävät, että Sipooseen ryhdytään rakentamaan golfkenttää, mutta Kovalaiselle hanketta ei anneta mistään hinnasta.

”Tässä sarjassa on mielestäni tosi hyvät hahmot ja näyttelijät. Kokonaisuutena tätä on ollut hieno tehdä ja kiva, että katsojat ovat löytäneet sen. Sarja ei keskity pelkästään yhteen päähenkilöön, vaan keskeisten hahmojen joukossa on poliiseja, kunnanvaltuutettuja ja kyläläisiä. Kaikilla on oma tarinansa ja suhteensa maailman. Kun näin ensimmäisen kauden ja sen, miten näyttelijät hoitivat työnsä, halusin pitää kaikki hahmot mukana”, Atte Järvinen sanoo.

Sipoon herttua sai alkunsa hieman erikoisella tavalla. Järviseltä pyydettiin käsikirjoitusta, jonka kantavana teemana oliisi salakuuntelu. Aihepiiri ei kantanut käsikirjoittajan mielestä riittävästi, joten käsikirjoitusteksti kallistui eri suuntaan. Lopulta Sipoon herttuaan tuli vain nimeksi salakuuntelua.

Sipoon herttua kertoo suomalaisen pikkukaupungin elämästä. Sipoo ei ollut Järviselle ennestään tuttu paikka. Sipoo valikoitui tapahtumapaikaksi järkisyistä, kun sarjan tapahtumapaikaksi etsittiin uusmaalaista pikkukaupunkia.

”Kenenkään hahmon ei ole tarkoitus edustaa ketään sipoolaista. En edes tiedä Sipoon kunnanvaltuuston puoluejakoa ja puheenjohtajia. Joskus minun on pitänyt tarkistaa tiettyjä asioita. Esimerkiksi, että onko Sipoossa lampi, tai mitkä ovat kunnan isoimpia asuinlähiöitä.”

Monia sarjan nähneitä kiinnostaa, onko hahmoilla tosielämän esikuvia. Järvisen mukaan Kovalaisen hahmo on sekoitus montaa eri ihmistä.

”Siinä on ihmisiä, joita olen elämässäni tavannut ja sitten suomalaisia self made -liikemiehiä. Yritän välttää, että se muistuttaisi yhtä tiettyä henkilöä.”

Miitta Sorvali esittää kunnanjohtaja Pirkko Haavistoa Hänen rakastajaansa Tapani Maskulaa esittää Ville Myllyrinne.

Sarjan viehtymys perustuu myös kontrasteihin. Miitta Sorvalin esittämä kunnanjohtaja on suvereenisen voimakas töksäyttelijä, kun taas hänen miehensä Jouni (Matti Onnismaa) on kuin lannistettu puudeli.

Järvisen mukaan käsikirjoituksessa erilaiset asiat synnyttävät toisiaan. Esimerkiksi, kun Kovalaisen vaimo Jaana (Mari Perankoski) on liikemiehen kotirouva, niin hänellä pitää olla harrastus. Siksi hän kuuluu Rotary-rouviin.

Järvisellä ei ole henkilökohtaisia kokemuksia korruptiosta. Kaikki sarjassa nähnyt asiat ovat kuitenkin tapahtuneet Suomessa, joskin tarinat nähdään sarjassa muunneltuina.

”Suomi on vuodesta toiseen maailman vähiten korruptoitunut maa, ja suomalaiset luottavat enemmän kuin missään muussa maassa poliisin. Silti jatkuvasti täällä tapahtuu kaikenlaista, ja se on hyvä lähtökohta. On ihan tervettä kirjoittaa asioista ulkopuolelta. Ehkä monet kuntapolitiikassa olevat ajattelevat, että tässä ei ole realismin häivääkään. Tämä ehkä kuitenkin jonkinlainen aikalaissatiiri”, Järvinen pohtii.

Järvinen on kirjoittanut lukuisia suomalaisia tv-sarjoja ja ohjelmia, kuten Pasila, Sunnuntailounas ja Dowshiftaajat.

Hän nauttii suurta arvostusta. Sipoon herttuan näyttelijöistä esimerkiksi Kari Hietalahti, Riku Nieminen, Juho Milonoff ja Miitta Sorvali toteavat, että sarjan hienous piilee Järvisen nerokkaassa käsikirjoituksessa, joka tekee sarjasta myös näyttelijälle erityisen mieluisan työprojektin.

Joskin tarkasti laaditussa käsikirjoituksessa on haasteensa.

”Minulla se vie paljon aikaa, mutta haluan opetella sen ulkoa niin perkeleen hyvin, että voin herätä yöllä ja luritella menenään. Olen oppinut sen, että Aten tekstistät ei kannata vaihtaa pilkkuakaan. Esimerkiksi, jos Atte on laittanut tekstiin, että jos, mun ei kannata sanoa, jos että. Teksti on musikaalimaisesti tehty ja siinä on älykästä huumoria.”, Miitta Sorvali toteaa.

Järvinen on itse amerikkalaisen komedian ystävä.

”Jenkkikomediassa korostuu nopeus ja ekonomisuus, eli mukana ei ole yhtään turhaa repliikkiä. Siitä on tullut minun tyylini, enkä osaisi enää kirjoittaa toisella tavalla. Tuommoista puhetta mun päästäni tulee. Tykkään vauhdista ja nimenomaan siitä, että vauhti on puheessa eikä toiminnassa. Ei juosta, vaan että ajatukset vaihtuvat nopeasti.”

Järvinen toteaa lopuksi, että komedia on vaikea ja raaka laji. Se joko naurattaa tai ei.

”Komediasta puuttuu kasipuolen arvosana. Komedia on ihmisen mielestä joko tosi hyvää tai ihan kauheaa, kun taas draamasarja voi olla ihan jees katsottavaa.”

Sipoon herttuan kaikki kaudet katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone