Riikka Ala-Harjan uutuuromaanissa seitsemän tutunnimistä naista ryhtyy ideoimaan tv-sarjaa – ”tarina on naurattanut ja koskettanut lukijoita”

Riikka Ala-Harjan uutuusromaani Tämä ei ole tv-sarja on huumorintäyteinen, raisu ja koskettava romaani, jossa esiintyy taide- ja viihdemaailmasta tuttujen henkilöiden sukunimillä varustettuja romaanihenkilöitä, kuten Malmivaara, Knihtilä sekä Duudsonit.

Tarinassa kuusi näyttelijää ja Alaharja-niminen kirjailija ovat jo vuosia kokoontuneet keskustelemaan elokuvista elokuvakerho K47:ssa. Eräässä kokouksessa he alkavat ideoita uutta tv-sarjaa.
Riikka Ala-Harjan mukaan kirjassa esiintyvä elokuvakerho on olemassa oikeasti, mutta kaikki muu on fiktiota.

Piristävän erikoinen kirjaidea ja mukaansa tempaava tarina lähtivät Ala-Harjan mukaan liikkeelle monista eri purosta. Yhtenä inspiraation lähteenä toimi viime vuosina kasvanut autofiktioteosten suosio.

”Autofiktiossa on usein kyseessä kustantajien markkinointikikka. Kirjan takakanteen laitetaan maininta, että tämä on autofiktiota, vaikka kymmenisen vuotta sitten teos olisi julkaistu perinteisenä romaanina. Tämä kirja on paljon muutakin kuin kannanotto aiheeseen”, Ala-Harja toteaa.

Kirjassa käsitellään myös keski-ikää, vaihdevuosia, ystävyyttä ja kateutta. Osansa saavat tositelevisiokulttuuri ja televisioalan murros.

”Suoratoistopalvelujen myötä tv-sarjoista on tullut meikäläisten kaltaisten kulttuuria kuluttavan keskiluokan bingetysmaratoneja. Tv-sarjoista myös keskustellaan laajasti ja kiivaasti, ne ovat nousseet osaksi korkeakulttuuria.”

Kirja herättelee myös nimiin liittyviä mielikuvia.

”Olisin voinut kirjoittaa romaanin päähenkilöksi 55-vuotiaan pääkaupungissa asuvan Virtasen ja se olisi voinut olla ihan yhtä paljon kaltaiseni tai ei-kaltaiseni. Kirjassa pohditaan sitä, mitä mielikuvia nimi tuo ja mitä seuraa, jos se vaihdetaan.”

Riikka Ala-Harja tunnetaan monipuolisena kirjailijana. Kuva: Laura Malmivaara.

Aloittaessaan kirjaa Ala-Harja pyysi ystäviltään lupaa käyttää heidän sukunimiään romaanin henkilöillä. Hän myös lähetti eri käsikirjoitusversioita sukunimiensä lainaajille luettavaksi. Hän oli yllättynyt siitä, että keneltäkään ei tullut korjauspyyntöjä.

”Minna Haapkylä tekee tv- ja elokuvatuottajan töitä. Kirjassa on täysin keksittyjä juttuja, joissa hänen hahmonsa tekee epäammattimaisia ja vähän vittumaisiakin juttuja. Minna oli kuitenkin sitä mieltä, että anna palaa.”


”Ehkä se johtuu siitä, että he ovat tottuneet näytellessään antamaan kasvonsa fiktiivisille henkilöille, ja siihen, että heidät saatetaan sekoittaa fiktiivisiin hahmoihin. Esimerkiksi Laura Malmivaaraa saatettiin puhutella pappina silloin, kun hän oli Kotikadun pappina.”

Ala-Harja on saanut kirjastaan innostunutta palautetta. Tarina on naurattanut ja koskettanut lukijoita.
Tämä ei ole tv-sarja-äänikirjan lukee näyttelijä Armi Toivanen.

”Olin tosi ilahtunut, että Armi lukee äänikirjan ja hän teki sen hirveän hyvin. Hän ymmärtää komedian päälle ja hänellä on elävä suhde tv-sarjojen maailmaan ja näyttelemiseen. Olisi ollut liian sisäsiittoista, jos joku kirjan esikuvista olisi lukenut äänikirjan.”

Ala-Harjan laajaan tuotantoon kuuluu romaaneja, kuunnelmia, näytelmiä, sarjakuvakäsikirjoituksia ja novellikokoelma. Hän on julkaissut myös kaksi kuvakirjaa ja lastenromaaneja.

Seuraavana vuorossa on uusi aluevaltaus, josta on kiittäminen hänen 16-vuotiasta tytärtään.

”Alan kirjoittaa ensimmäistä kertaa elämässäni nuorten romaania. Oma tyttäreni kysyi hiljattain, että miksen ole vielä kirjoittanut nuorille. Ajattelin nyt kokeilla ja toivottavasti siitä tulee hauskaa”, Ala-Harja sanoo lopuksi.

Kuuntele näyte Tämä ei ole tv-sarja -äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone