Rammstein liekitti Ratinan kiehuvaksi – lue liveraportti!

Rammstein, Duo Jatekok

10.8.2019, Ratinan stadion, Tampere

Maailman suurin yhtye Rammstein on palannut. Uusi albumi on julkaistu äskettäin lähes kymmenen vuoden odottelun jälkeen. Yhtye kiertää tällä hetkellä Euroopan suurimpia stadioneita isompana, kauniimpana ja näyttävämpänä kuin koskaan. Suomessa konserttien pitopaikaksi valikoitui perinteinen Ratinan stadion missä yhtyeen näki kahtena loppuunmyytynä iltana yli 60 000 katsojaa. Mesta.net oli paikalla lauantaina todistamassa bändin olevan yhä timanttisessa iskussa. Toivottavasti parin vuoden takaiset puheet lopettamisesta voidaan viimeistään nyt unohtaa eikä tämä kuumottava spektaakkeli jäänyt Rammsteinin viimeiseksi vierailuksi maassamme.

6 Rammstein

2 Rammstein

Toukokuussa ilmestynyt, yhtyeen nimeä kantava uusi studioalbumi oli hyvin esillä Ratinassa. Yksitoista kappaletta sisältävältä levyltä kuultiin peräti kahdeksan biisiä. Hyvä näin, onhan uutukainen mitä mainioin levy joka paranee kuuntelukertojen myötä. Rammstein soitti Tampereella odotetun raskaasti ja ihan perhanan lujaa mikä paransi entisestään tuoreiden kappaleiden voimaa. Konsertin käynnistänyt Was ich liebe junttasi heti alkuun sellaisella hitaudella ja raskaudella mikä tuntui sekä korvissa että mahanpohjassa. Kolmantena soitettu Tattoo jyräsi sekin livenä mallikkaasti saaden allekirjoittaneen pään nykimään ihan väkisin.

1 Rammstein

4 Rammstein

Alun hekuman jälkeen tunnelma ehkä aavistuksen tasaantui nousten jälleen uuteen huippuunsa sinkkubiisi Deutschlandin myötä. Jättihitti Du hastin aikana koettiin todellinen kliimaksi ja hetken tuntui siltä kuin koko areena olisi ollut tulessa. Sen verran kuumottavat lieskat leimahtivat yleisön yli ja kohosivat kohti taivasta ympäri kenttää lämmittäen yhä lisää erittäin kuumana käynyttä yleisöä. Tämän jälkeen esitetty Sonne ei jäänyt paljoa huonommaksi eikä pyroja säästelty myöskään sen aikana. Riipaisevan kaunis Ohne dich tarjosi varsinaisen setin loppuun upean tunnelman tuhansien kännyköiden valojen syttyessä katsomossa ja säestäessä Till Lindemannin karhean herkkää tulkintaa.

8 Rammstein

7 Rammstein

Vielä kauniimpaa ja herkempää oli luvassa ensimmäisen encoren alkaessa. Yleisön keskellä akustisesti, B-lavalla yhdessä Duo Jatekokin kanssa esitetty Engel sai vielä useammat valot syttymään. Tulkinta tuli iholle ja oli todella kaunis. Kappaleen loppupuolella, Duo Jatekokin vielä jatkaessa soittoaan, viisi yhtyeen jäsentä, jaettuna kolmeen eri kumiveneeseen, lähti purjehtimaan yleisömeren käsien päällä kohti lavaa. Siellä vastassa oli Lindemann ison Willkommen-kyltin kanssa. Rammstein on aina ollut myös poliittinen yhtye ja viesti tuli kaikille varmasti selväksi. Niin, ja mainitaan nyt vielä, että myös Ratinan lavalla, aivan kuten Moskovassa, kitaristit Paul Landers ja Richard Kruspe pusuttelivat lavalla Ausländerin lopuksi. Ei sitä nyt ihan suutelemiseksi voi sanoa mutta hieno juttu kuitenkin.

3 Rammstein

5 Rammstein

Romanttisen tuokion täydensivät encoren jatkuessa vielä Du riechst so gut sekä Pussy ennen kuin pienen tauon jälkeen toinen encore huipensi illan. Rammsteinin aikana nähtiin vielä uudenlaista leikkiä tulella. Ich will oli setin varsinainen viimeinen kappale. Kävellessäni pois Ratinasta Sonnen pianoversion soidessa nauhalta mietin mitä tuli taas nähtyä. Melkoinen show jossa isot miehet leikkivät komeasti tulella ja pommeilla. Sopivasti yhteiskuntakritiikkiä ja kannanottoja, tosielämän karmeita tarinoita unohtamatta. Rammstein on aina enemmän kuin pelkkä keikka. Se on elämys joka pitää kokea.

9 Rammstein

10 Rammstein

Rammstein settilista: Intro:G.F.Händel-Music for the royal fireworks/Was ich liebe/Links 2-3-4/Tattoo/Sehnsucht/Zeig dich/Mein herz brennt/Puppe/Heirate mich/Diamant/nauha:Deutchland-Richard Kruspe remix/Deutchland/Radio/Mein teil/Du hast/Sonne/Ohne dich/B-lava:Engel (with Duo Jatekok)/E1:Ausländer/Du riechst so gut/Pussy/E2:Rammstein/Ich will/nauha: Sonne (piano version)

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. ”Toivottavasti parin vuoden takaiset puheet lopettamisesta voidaan viimeistään nyt unohtaa”
    Päinvastoin. Tämän vuoden stadionkiertueen laajentaminen 2020 ja uusien konserttipaikkojen lisääminen vahvistaa käsitystä, josta Kruspe jo vihjasi, että voisi pakkailla kamat hiljalleen.
    Uusi levy ja megaturnee, kiitos faneille. Aika tehdä jotain uutta.
    -ihan 22 vuoden fanituksella todettuna

Kommentit suljettu.