Provinssin perjantaissa koettiin yllätyksiä – Sunrise Avenue pääsi vihdoin jättämään suomalaisyleisölle hyvästit

Provinssin perjantaina vilvoittavat pilvet ja hienoinen tuulenvire saapuivat armahtamaan tropiikkisessa helteessä jatkunutta festivaalia. Jos avauspäivänä hyvä sää ja pitkän tauon jälkeinen innostus aiheuttivat hienoista ”mulle kaikki ja heti” -ajatusta, perjantaina oli aikaa pysähtyä aistimaan sitä tunnelmaa, minkä vuoksi Ihmisten Juhla on enemmän kuin pelkkä slogan. Viihtyisä festivaalialue kätkee kainaloonsa lukuisia pieniä esityksiä, jotka antavat suurelle festivaalille inhimillistä lämpöä. 

Perjantaipäivän korkkasi Teini-pää -yhtye punk-henkisellä autotallipopillaan. Yhtyeen pirtsakkaati rullaava rokki sopi mainioksi kesäiltapäivän kirittäjäksi. Keikalta jäi mieleen parhaiten sinkkunakin julkaistu Tähdet, tähdet.

Mikko Von Hertzen

Von Hetzen Brothersin vuoro koitti seuraavana upouudella Carlings-telttalavalla, joka sijaitsee laajennetulla alueella Törnäväntien varressa. Aikaisesta ajankohdasta johtuen yleisöä oli paikalla vähänlaisesti, mutta se otti osaa sitäkin innokkaammin.

All of a Sudden, You’re Gone -slovari soi komeasti kesäpäivässä. Perään soitettu rankempi rock-rypistys New Day Rising avasi pellit lopullisesti.

Toisaalla festivaalialueen toisessa päässä esiintynyt rap-yhtye Gasellit houkutteli paikalla niin suuren väkimäärän, että se taisi yllättää esiintyjätkin.

Gasellien poistuttua lavalta jättimäiseltä päälavalta alkoi kantatua Kaija Koon Tule lähemmäs Beibin rytmit. Kaija Koo otti haltuun

Provinssissa on tänä vuonna viisi lavaa, joista Radio-Helsinki stage on profiloitunut nousevien nimien esittelyyn. Taidokas progemetalliyhtye Wheel on hionut Toolilta tuoksahtavan musiikkinsa hyvään vireeseen, eikä musiikillisesti antanut sijaa moitteille. Silti ei voinut välttyä ajatukselta, että bändin hitaasti paisuvat biisit kaipaavat klubiympäristöä. 


 
Kontrasti Wheelin ja seuraavana samalle lavalle nousseen Lähiöbotoxin musiikkien välillä oli mielenkiintoinen. Jos Wheel soljutti musiikkiaan hitaasti kuulijan selkäytimeen, Lähiöbotox löi suoraan nyrkillä päin näköä. Itä-Helsinki –metalliaan paiskova bändi onnistui synnyttämään lavanedustalle pitin, jonka koko oli vertailukelpoinen päälavalla villinneiden kollegojen aikaansaannosten kanssa. Keikan jälkeen tyytyväisyys huokui niin yhtyeestä kuin yleisöstä. 
 
Uransa aikana vahvasti mielipiteitä jakanut Sunrise Avenue pääsi vihdoin jättämään Provinssissa suomalaisyleisölle hyvästit. Bändi on uskonut itseensä ja naapurin puolella olevan ruohon vihreyteen, minkä vuoksi se on hieman salakavalasti noussut jättisuosioon kotimaan tutkan alapuolella. Provinssi-jäähyväisten perusteella suosiota on samaan aikaan helppoa ja ei niin helppoa ymmärtää. Yhtyeen radioystävällinen rock on melko tavallista soittolistamusiikkia. Toisaalta soittolistojen biisejä kutsutaan usein nimellä hitti. Sunrise Avenue on tehnyt häpeilemättömästi suuria biisejä suurille yleisöille, ja Keski-Euroopassa napattiin jutusta kiinni. Provinssissa yhtye huudatti, hoilasi ja paiskoi stadionrockiaan vapautuneesti ja hyväntuulisesti. Välillä mieleen hiipi ajatus, räjähtikö homma suuremmaksi kuin itse biisit? Sitten yhtye soitti Fairytale gone badin ja Hollywood Hillsin ja oli todettava: ”Ai niin.” 
 
Ensimmäisen kerran vuonna 2011 Provinssissa esiintyneen Pendulumin keikka oli festivaalikesän tapauksia. Perjantaina nimellä Pendulum live esiintynyt yhtye saapui kolmatta kertaa Provinssiin laittamaan päälavaa pakettiin elektronisella pop-rockillaan. Vaikka ensimmäisen esiintymisen taikaa ei enää samalla tavalla leijunut yhtyeen yllä, sen tanakat rytmit ja näyttävä show toimi takuuvarma tunnelmankohottaja 27 000 juhlijalle. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone