Nika Savolainen päätyi erikoisella tavalla näyttelijäksi – ”olin ujo ja välttelin taidokkaasti kaikenlaista esilläoloa”

Nika Savolainen löysi unelma-ammattinsa erikoisella tavalla. Elisa Viihteen uudessa Jälkeläiset-sarjassa hän tekee uransa ensimmäisen pääroolin.

Suomalais-tanskalaisena yhteistyönä syntynyt draamasarja Jälkeläiset sijoittuu lähitulevaisuuteen. Päähenkilönä on nuori helsinkiläisnainen Olivia ”Liv” Laine (Nika Savolainen), joka kärsii kroonisista kivuista, joihin hän ei ole saanut lääketieteellistä selitystä. Biopankkiin tehdyn murron jälkeen hän alkaa selvittää varastetun DNA-näytteensä kohtaloa ja joutuu jahdatuksi.

Nika Savolainen, 33, odottaa innolla millaisen vastaanoton sarjaa saa. Vastaavaa sarjaa ei ole hänen mukaansa tehty aiemmin Suomessa.

”Pidän sarjan filosofisesta lähestymistavasta. Isoja kysymyksiä nostetaan esille moralisoimatta. Eri näkökulmia esitellään eri hahmojen kautta, mutta katsojan itsensä pohdittavaksi jää se kuina niihin tulisi suhtautua”, Savolainen toteaa.

”Käsikirjoittajat Minna Panjasen ja Valeria Richter ovat luoneet sarjaan todella hienon maailman. Kyseessä on uudenlainen ja rohkea kokeilu. Sarja on futuristinen, mutta ei liiaksi. Maailma on aika arkinen, mutta kutkuttava.”

Savolaisen roolihahmo kokee sarjassa hurjia asioita ja suuri osa tapahtuu mielen sisällä.

”Livin kohdalla kyseessä on poikkeuksellisiin oloihin tiputetun henkilön kasvutarina. On kiinnostavaa tutkia, miten käy ihmisen, jonka ympäriltä katoaa kaikki tuttu ja turvallinen.”

Samalla tavoin voisi kuvailla myös Savolaisen tietä näyttelijäksi. On oikeastaan täysin sattumaa, että hänestä tuli näyttelijä. Lukion jälkeen hän pääsi opiskelemaan Helsingin Kauppakorkeakouluun. Samana kesänä äiti ilmoitti yllättäen tyttärensä Moskovan maineikkaan VGIK-elokuvakoulun pääsykokeisiin.

”Lähdimme käymään äitini kanssa Moskovassa. Se oli eräänlainen palkintomatka. Sovittiin, että menen lukemaan pari runoa valintakokeisiin ja sen jälkeen menemme juhlimaan sitä, että uskalsin. Olin siihen aikaan erityisen ujo ja välttelin taidokkaasti kaikenlaista esiintymistä ja esilläoloa. Pääsin kuitenkin joka vaiheesta jatkoon ja lopulta viimeisessä haastattelussa luokan master sanoi, että nähdään syyskuussa täällä koulussa. Se oli pysäyttävä hetki”, Savolainen muistelee.

Savolainen oli oudossa tilanteessa. Näytteleminen ja taidemaailma olivat hänelle täysin vieraita, mutta hänet oli valittu arvostettuun elokuvakouluun, jonne pääsee vain murto-osa hakijoista. Vaikka hän oli epämukavuusalueella, hän tiedosti, että tätä ei voi jättää väliin vain koska pelottaa.

”Aloin suhtautua näyttelemiseen haasteena, jota on pakko kokeilla. Mitä vaikeammaksi koulunkäynti muuttui, sitä enemmän halusin näyttää itselleni, että minähän en luovuta.”

juttu jatkuu

Savolainen kuvailee Moskovan vuosia kasvattavaksi ja rankaksi kokemukseksi, jota hän ei kuitenkaan vaihtaisi mihinkään. Kokemus muokkasi häntä kokonaisvaltaisesti.

Hän kertoo työskentelevänsä nyt unelma-ammatissaan, eikä haikaile tekevänsä mitään muuta.

Hän on tehnyt rooleja muun muassa elokuvissa Tuntematon sotilas, Näkemiin Neuvostoliitto, Omerta 6/12 sekä Elisa Viihteen alkuperäissarjoissa Huone 301, Nyrkki ja Bullets.

”Minulla on käynyt hyvä tuuri, että olen saanut näytellä hyvin erilaisia hahmoja. En ole tipahtanut näyttelijänä yhteen muottiin.”

Jälkeläisissä hän tekee ensimmäisen pääroolinsa isossa tv-sarjassa.  Hänen vastanäyttelijöinään ovat Elmer Bäck (The Spiral, Jättekiva) sekä tanskalainen Sonny Lindberg (Perilliset, The Rain).

”Kävimme Elmerin kanssa pitkiä keskusteluja roolihahmoistamme, joiden kasvutarinat punoutuvat yhteen olosuhteiden takia. Hän toimi tukena ja turvana kuvauksissa. Hänen seurassaan tuli myös naurettua vatsalihakset kipeiksi.”

”Sonny on todella taitava, herkkä ja hetkessä elävä näyttelijä. Kun kuvauksissa on kansainvälinen ilmapiiri, siellä näkee erilaisia tapoja lähestyä työtä ja oppii aina jotain uutta. Se on parasta.”, Savolainen kehuu kollegojaan.

Savolainen oli nuorena intohimoinen urheilija. Päälajina oli koripallo, jossa hän eteni Vantaan Pussihukkien riveissä aina I-divisioonatasolle asti. Korinaluspelin tavoin hän viihtyy tiukoissa paikoissa myös näyttelijänä.

”Tulevaisuudessa haluaisin näytellä mahdollisimman monimutkaisia ja rikkinäisiä hahmoja, jotka ovat vaikeitten valintojen edessä. Kokonaisia, moniulotteisia ihmisiä. Sellaisten kautta pystymme peilaamaan parhaiten tätä maailmaa, jossa elämme.”

Jälkeläiset Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone