Näyttelijä Anna Böhm lukee lapsuuden suosikkikirjoja äänikirjoiksi: ”Nyt saan jakaa samaa iloa lapsille”

Näyttelijä Anna Böhmin kesä on kulunut pitkälti tv-sarjojen kuvauksissa, mutta pian edessä on loma ja elämän toinen interrail. Mukaan lähtee tietysti myös hyvää reissulukemista.

Tänä kesänä Anna Böhmia ovat työllistäneet tv-sarjojen kuvaukset. Alkukesästä päättyivät Elisa Viihteen Pohjolan laki -sarjan uuden kauden kuvaukset. Sen jälkeen hän kuvasi Tampereella palkkamurhaaja ja vankikarkuri Ilpo Larhasta kertovaa Piiritys-sarjaa.

Kun kuvaukset päättyvät heinäkuun puolivälissä, Böhm lähtee interrail-reissulle, jonka päätepisteenä on näillä näkymin Barcelona.

”Oltiin viimeksi reilaamassa ystäväni kanssa 18-vuotiaina ja nyt lähdemme uudestaan kolmekymppisinä”, Böhm kertoo.

Toisesta reissusta tulossa erilainen kuin teini-iässä tehdystä.

”Silloin nuorempana, kun rahaa ei juuri ollut, nukuimme paljon tuttavien luona. Kerran Saksassa kaikki junat olivat pahoin myöhässä. Silloin pääsimme nukkumaan hotelliin junayhtiön kustantamana. Se oli todellista luksusta silloin.”

”Tällä reissulla yövymme varmaan enemmän majataloissa, ja muutamassa kaupungissa tuttujen luona. Ehkä suurimpana erona entiseen on se, että silloin lähetettiin sähköpostia kotiin nettikahviloista ja nyt voi laittaa WhatsAppissa viestiä ja kuvia matkan varrelta. Nyt on myös tarkoituksena kiertää pienempiä kaupunkeja, kun silloin nuorempana oli suuri halu nähdä Euroopan pääkaupunkeja”, Böhm kaavailee.

Näyttelemisen lisäksi hän on työllistänyt itseään lukemalla äänikirjoja. Viimeisen kahden vuoden aikana Böhm on lukenut äänikirjoiksi WSOY:n nuorten kirjoja ja kirjasarjoja. Syksyllä vuorossa ovat Pinokkion ja Tuhkimon klassikot, joita hän kuunteli lapsena c-kaseteilta.

”Muistan vielä hyvin sen, miten tärkeitä niitä oli kuunnella lapsena. Nyt saan jakaa samaa iloa lapsille”, Böhm toteaa.

”Tykkään älyttömästi äänikirjojen lukemisesta. Siinä on jotain rauhoittavaa. Jotkut äänittävät niitä kotona, mutta itse lähden mieluummin studiolle. Kun luen tekstiä tietämättä, mitä kirjassa seuraavaksi tapahtuu, uppoudun itsekin täysillä mukaan. Luku-urakan aikana en tapaa lukea muita kirjoja, koska olen niin täysillä äänikirjamaailmassa.”

Myös esikoiskirjan kirjoittaminen on haaveena. Böhm kirjoittanut aiemmin muun muassa komediallisen kuunnelman. Parhaillaan hän kirjoittaa apurahalla uutta käsikirjoitusta, josta on nytkin tulossa komediallinen.

”Se on hyvinvointiyhteiskuntaa käsittelevä komedia. Esikoiskirja sitten ehkä myöhemmin etenee,” hän valottaa.

Lukeminen on hänelle rakas ja tärkeä harrastus. Hän on mukana vapaamuotoisessa kirjakerhossa, jonka myötä haaviin on tarttunut hyvin erilaisia kirjoja.

”On tosi hauskaa, että lukemisen lisäksi pääsee vielä keskustelemaan kirjoista. Kerhossa on hyvin kirjava joukko erilaisia jäseniä: On tutkijaa, asianajajaa ja itse edustan kulttuuripuolta. On kiinnostavaa, kuinka erilaisia ajatuksia samasta kirjasta syntyykään. Kun luimme Pauliina Rauhalan Synninkantajat-kirjan, keskusteluissa selvisi, että kaksi kerholaista on lähtöisin vanhoillislestadiolaisista perheistä. Sen myötä kävimme kirjasta syvällisen keskustelun.”

Böhm toivoo pääsevänsä käymään kesän aikana kesämökillä. Myös puutarhan ja kasvimaan laitto kiinnostaa Helsingin keskustan liepeillä asuvaa näyttelijää.

”Saamme ensi kesänä ystäväni kanssa vuokrattua Helsingin kaupungilta jaetun palstapaikan. Tämä on oma miniversioni siitä, että maanomistajana pääsen kuokkimaan perunoita”, Böhm nauraa.

Kolme nopeaa:

Kesäkirjasuosikkini: Tove Janssonin Kesäkirja. Jos ei vielä ole tullut kesäfiilistä, niin viimeistään tämän lukiessaan tulee.

Parhaillaan luen: Édouard Louisin teosta Ei enää Eddya. Se on seksuaalivähemmistöön kuuluvan nuoren elämäkerrallinen kasvukertomus, mutta ennen kaikkea se kuvaa köyhyyden ja näköalattomuuden sairastuttavaa työväenluokkaa.”

Kirjat, jotka aion lukea kesälomareissulla Peter von Baghin Junassa, jonka aiheena on juna elokuvissa. Sen lisäksi luen luontoaiheisen H niin kuin haukan. Mukaan reilille lähtee myös äänikirjoja.

Muut Kesävieras-juttusarjan jutut voi lukea täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone