Murhaaja perheessä -kirja kertoo maailmaa järkyttäneestä perhesurmasta – ”muistutukseksi jäi loputon virta osanottokortteja ja lohduttavia sähköposteja”

True crime -konkarin Gregg Olsenin ja rikostoimittaja Rebecca Morrisin teos Murhaaja perheessä kertoo Susan Powellin katoamisesta ja hänen lastensa murhasta. Mesta.net tutustui kirjaan, joka on julkaistu suomeksi Into Kustannuksen toimesta,.

Järkyttävä ja uskomattomia käänteitä käsittänyt perhetragedia nousi maailmanlaajuikseksi uutiseksi.

Kun nuori perheenäiti Susan Powell katosi joulukuussa 2009, epäilykset kohdistuivat nopeasti hänen aviomieheensä Joshiin. Josh kiisti tietävänsä mitään vaimonsa katoamisesta ja kertoi olleensa katoamisyönä poikiensa Charlesin, 4, ja Bradenin, 2, kanssa telttailemassa. Josh kertoi heidän lähteneen retkelle yllättäen, vaikka edessä oli arkipäivä. Se herätti epäilyjä. Lisäksi mies tiedettiin äkkipikaiseksi ja hallitsevaksi persoonaksi.

Pahan enteet laskeutuivat West Valley Cityssä, Salt Lake Cityn esikaupunkiin maanantaiaamuna 7. joulukuuta 2009, kun Debbie Caldwell ajoi ystävänsä ja naapurinsa Susanin pihaan, ja ihmetteli, miten hiljaiselta siellä näytti.

Tavallisesti 28-vuotias Susan ja 33-vuotias Josh toivat poikansa Bradenin ja Charlien päiväkotiin jo aamukuudelta. Kun heitä ei aamulla kuulunut, Debbie yritti tavoitella nuoria vanhempia. Susan oli aina täsmällinen ja tunnontarkka, Josh puolestaan toista maata. Nyt heistä ei kuulunut mitään, eikä kumpikaan vanhemmista, Debbie ja Josh, vastanneet puhelimeen.

Tieto Powellin perheen katoamisesta levisi ystävien ja seurakuntalaisten keskuudessa. Joshin sisar Jennifer sai veljensä kiinni vasta myöhemmin illalla. Kun Josh ja pojat palasivat illallla kotiin, siskon lisäksi myös poliisi oli heitä vastassa.

”Kun häneltä kysyttiin, miksei hän ollut vastannut puhelimeen koko päivänä, hän kertoi sammuttaneensa sen säästääkseen akkua. Hän väitti, ettei hänellä ollut laturia mukana. Sitä paitsi he olivat olleet autiomaassa, missä ei ollut kenttää. Rikostutkija Maxwell oli roteva mies, jolla oli tumma siilitukka, viikset ja punakat kasvot. Hän oli toiminut poliisina viisitoista vuotta, mutta tästä tapauksesta tulisi koko uran kiperin ja raskain. Hän kumartui katsomaan sisälle autoon ja huomasi keskikonsolilla latauksessa olevan puhelimen. Hän näki autossa toisenkin kännykän, jonka myöhemmin todettiin kuuluneen Susanille. Josh ei osannut sanoa, mitä hänen vaimonsa puhelin teki autossa”, kirjassa kerrotaan.

Susania ei löytynyt mistään – ei ole löydetty tähän päivään mennessä. Henkirikosepäilyt velloivat vahvoina, mutta kun ei ollut ruumista, ketään ei voitu syyttää murhasta.

Susanin katoamisesta oli kulunut 53 päivää, kun Josh palasi W. Sarah Circlelle laittamaan talon valmiiksi vuokralaisia varten. Kirjan mukaan hän olisi tietenkin halunnut myydä sen ja panna rahat taskuunsa, muttei voinut, koska Susan oli kateissa.

Tammikuun 7. päivänä syrjäisestä aavikkolaaksosta Nevadasta, läheltä West Wendoveria löytyi muoviin ja ilmastointiteippiin kääritty ruumis. Löytöpaikka sijaitsi noin 250 kilometrin päässä paikasta, missä Josh väitti leiriytyneensä. Susanin vanhempien Chuck ja Judy Coxin toiveet tyttären löytämisestä vaihtui karvaaksi pettymykseksi useaan kertaan. Kirjassa kuvataan omaisten kokemaa surua ja epätoivoa koskettavasti.

”Taas Susanin vanhempien puhelin soi Puyallupissa. Vainajan kerrottiin olevan 163 cm pitkä – suunnilleen samanpituinen kuin Susan. Uhri osoittautui 46-vuotiaaksi mieheksi. Ennen Susanin katoamista Chuck ja Judy olisivat osanneet vain hämärästi kuvitella, millainen suru kalvaa vanhempia, joiden lapsi on kateissa. Se oli rusentavaa kipua, joka ei lakannut hetkeksikään. He ottivat osaa kuolleen miehen perheen suruun.”

Seuraavien kolmen vuoden aikana Joshista ja hänen perheestään paljastui yksi uskomaton salaisuus toisensa jälkeen. Valitettavasti Susanin katoaminen oli vasta alkusoittoa myöhemmille tapahtumille.

Joshin isä sai tuomion hirvittävistä rikoksista. Joshin veli riisti oman henkensä. Helmikuussa 2012 tarina sai hirvittävän päätöksen. Josh murhasi kaksi pientä poikaansa sekä itsensä uskomattoman julmalla tavalla. Surmattuaan lapsensa, hän räjäytti talonsa.

Kirjan mukaan paikalle pyydettiin pappi. Vasta puoli kahden aikoihin palomiehet pääsivät sisälle taloon ja löysivät ruumiit.
Kolme eri rikostutkijaa kuulusteli Griffin-Hallia, jota siirreltiin poliisiautosta toiseen. Kun paikalle alkoi kerääntyä toimittajia, hänet pyrittiin pitämään pois näkyvistä. He yrittivät suojella häntä myös ruumiiden näkemiseltä, mutta silti hän katseli, miten sama rikostutkija, jota pojat olivat juosseet halaamaan Steve Powellin pidätysiltana, kantoi talosta ensin Charlien ja sitten Bradenin valkoisiin lakanoihin kiedottuna. Joshin ruumista hän ei enää nähnyt.

Susanin isä Chuck Cox oli nähnyt monenlaista työssään ilmailuhallinnon tutkijana. Tällaiseen näkyyn hän ei olisi uskonut joutuvansa koskaan.

Onnettomuuksia. Tulipaloja. Palaneita ruumiita. Hän ei viipynyt paikalla pitkään. Hän katseli savuavien raunioiden ympärille kerääntyneitä naapureita, poliiseja ja palomiehiä.

Coxin ja hänen vaimonsa Judyn elämä muuttui, eikä se palaa milloinkaan ennalleen. He menettivät rakkaan tyttärensä ja kaksi lastenlastaan. Susania ei ole löytynyt tähän päivään mennessä.

Judy näkee sen aina katsoessaan pienestä keittiöstään ruokapöytää, jonka ääressä on pysyvästi kolme tyhjää tuolia. Ei hän tarvitse mitään muistutuksia, mutta niitä näkyy kaikkialla: erikoinen musta kivi Chuckin tietokoneen vieressä, haalistunut violetti nauha läheisessä katulampussa, loputon virta osanottokortteja ja lohduttavia sähköposteja.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Murhaaja perheessä.

Kirja on saatavana e-kirjana ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Palkittu bestsellerkirjailija Gregg Olsen on on kirjoittanut urallaan yli 30 kirjaa. Häneltä on aiemmin ilmestynyt suomeksi suosittu true crime -teos Äitimme oli sarjamurhaaja (Into 2021).

Rikostoimittaja Rebecca Morris on kirjoittanut useita true crime -kirjoja ja tehnyt pitkän uran toimittajana eri puolilla Yhdysvaltoja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone