MOT: Tuhkajätettä ei saa kipata kaatopaikalle, mutta mereen saa?

MOT: Valtionyhtiön suolaiset jätevedet – TV1 Maanantaina 20.01. klo 20:00

MOT paneutuu tämäniltaisessa ohjelmassaan tuhkankäsittelyyn. MOT kysyy, että miksi tuhkajätteen sisältämää suolaa ei saa kipata kaatopaikalle, mutta mereen saa?

Fortum vakuuttaa, että Porin tuhkajalostamon puhdistettu suola on harmitonta. Kansanliike kuitenkin pelkää, että jätevesien mukana Itämereen päätyy myrkkyjä.

Uusi Porin tuhkankäsittelylaitos on Suomen ensimmäinen ja energiayhtiö Fortumin mukaan ympäristöteko: kaatopaikoille ei saa enää päätyä suolaa, jota on noin kolmannes tuhkajätteestä. Juuri tämä suola Porissa jätteenpolton seurauksena syntyvästä tuhkasta poistetaan.

Miksi sitten paikallinen kansalaisliike vastustaa laitosta ja on saanut aikaan sen, että ympäristölupa jo kerran palautettiin valmisteluun ja uuttakin ympäristölupaa yhä käsitellään oikeudessa? Syy on suolan loppusijoituspaikka eli meri.

Kansalaisliikkeessä toimii eri alojen asiantuntijoita, joiden näkemyksen mukaan Fortum ei ole uskottavasti pystynyt selittämään, miten jätteenpolttamisen seurauksena syntyvän tuhkan sisältämä suola puhdistetaan niin, että sen mukana mereen ei päädy ympäristöä kuormittavia aineita.

Fortum taas toteaa, että jätevesien mukana mereen menevä puhdistettu suola on käytännössä samaa suolaa kuin meressä jo on, eikä tuota haittoja.

MOT kävi tuhkankäsittelylaitoksella, muutaman kilometrin päässä laitoksesta sijaitsevilla Yyterin hiekoilla sekä talvisella merellä. Kansalaisliikkeen ja Fortumin näkemykset siitä, mitä kaikkea mereen päätyvä suolaneste sisältää ja kuinka hyvin ympäristövaikutuksia voidaan ennustaa, poikkeavat rajusti toisistaan.

Festivaalimiehestä ympäristöaktivistiksi muuttunut "Mr. Jazz", Jyrki Kangas luotsaa Porissa Puhtaan meren puolesta -kansalaisliikettä. ---Yle/Ghadi Boustani

Kansalaisliikkeen johtajana toimii Pori Jazzin entinen nokkamies Jyrki Kangas. (kuvassa yllä).

””Hämmästyttävää, että valtionyhtiö voi samaan aikaan budjetoida luonnonsuojeluun ja vesiensuojeluun ja sitten ikään kuin saastuttaa merta tai tehdä päästöjä””, sanoo Kangas MOT:lle.

Fortum kiistää, että mereen laskettaisiin jätteitä ylipäätään, saati sitten myrkkyjä.

Suomen ensimmäinen tuhkankäsittelylaitos avattiin Poriin viime vuoden lopulla. Fortumin tarkoituksena on käsitellä laitoksessa käytännössä lähes kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhkajäte. Niin sanottua APC-tuhkaa, eli lentotuhkaa, syntyy vuosittain eri puolilla Suomea yhteensä 45 000 tonnia. Se on vaaralliseksi luokiteltavaa jätettä.

Kuvassa putki, jota pitkin Fortumin tuhkanjalostamon käsitellyt jätevedet päätyvät Porin Mäntyluodossa Selkämereen. Kuva: Yle

Lähde: MOT

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone