MOT selvitti, mitä koiranruoka sisältää: ”Siellä on halpaa höttöä.. ja terveydelle haitallista”

MOT: Tätä koirasi oikeasti syö – TV1

Ylen MOT selvitti koiranruokabisnestä ja -laatua. Tulokset eivät välttämättä ole lemmikin omistajien mieleen.

MOT:n mukaan Suomen koiranruokakauppa on kansainvälisten suuryritysten hallussa. Ruuan laatu epäilyttää koirien ravitsemukseen perehtynyttä asiantuntijaryhmää. Suurin osa ruuasta on teollisesti valmistettuja nappuloita.

Dosentti, eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman johtaa asiantuntijaryhmää, joka tekee tutkimusta koiranruuista ja niiden vaikutuksesta lemmikkien terveyteen.Tutkijatiimi on kerännyt ainutlaatuisen kyselyaineiston siitä, mitä koirat syövät ja mitä ne ovat sairastaneet.

”Ensimmäisten tutkimustulosten perusteella näkyy selvästi, että huonolaatuisen ravinnon ja koirien sairastavuuden välillä on yhteys”, Björkman kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen alla.

Ruuan laatu epäilyttää koirien ravitsemukseen perehtynyttä asiantuntijaryhmää. Tutkijoiden kritiikki kohdistuu tuontiruokaan.

”Siellä on halpaa höttöä – ja on parempaakin tavaraa. Toivoisin vähemmän bulkkia ja enemmän laatua. Tarkkaan emme vielä osaa sanoa, mitkä ainesosat näissä ruuissa ovat sellaisia, jotka ovat koirien terveydelle haitallisia”, Hielm-Björkman sanoo.

Kolme monikansallista jättiyritystä hallitsee suurinta osaa Suomen koiranruokamarkkinoista. Ne ovat yhdysvaltalaiset Mars ja Hill’s sekä sveitsiläinen Nestlé. MOT:n eri lähteistä keräämien arvioiden mukaan niiden yhteen laskettu markkinaosuus on yli 90 prosenttia.

Suomen koiranruokakauppaa hallitsevat Hill’s, Mars ja Nestlé kiistävät MOT:lle arviot koiranruokiensa huonosta laadusta. Yhtiöt kertovat noudattavansa tarkasti paikallisen lainsäädännön laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

Suomessakin sadoilla miljoonilla. Kaiken kaikkiaan koirien ruokintaan ja hoitoon käytetään Suomessa noin miljardi euroa vuodessa.

MOT:n jakso on katsottavissa Yle Areenasta kello 12.00 alkaen.

Katso päivän TV-tarjonta ohjelmaoppaasta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

5 kommenttia

  1. Nuo kolme ovat pelkkää skeidaa. Netflixin pet fooled ohjelmassa nähdään, miten ja mistä nuo valmistetaan. Siksi annan omalle koiralleni vain Clinivetiä. Ei edes maksa enempää.

  2. Kyllä on MOT ihan hakusessa. Vaikka nuo 3 mainittua ovat maailmalla isoja, ei niiden osuus Suomen markkinoista ole kuin murto-osa. Kissan ruuissa ehkä isompi, lähinnä marketti märkäruokia. Ns. asiantuntijaryhmä kyselee kuluttajilta ”Eikö raaka-ruoka ole paras?” – ei mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kommentti ”Emme osaa sanoa mikä on terveydelle haitallista” ja kuitenkin väitetään näin olevan….. Kertoisivat suoraan mikä ruoka on terveydelle haitallista kun kerran ovat tietävinään….

    On olemassa hyviä ja huonoja ruokia. Tuoteselosteesta ja valmistajan informaatiosta voi yksinkertaisinkin todeta miten ruuat eroavat toisistaan. Surullista ettei Suomessa ole kunnollisia journalisteja, jotka edes ottaisivat asioista selvää, tämä MOT on kyllä niin todellisen ala-arvoinen ohjelma, lööppejä tässä varmaan metsästetään….

    1. Kyllä sitä silloin kitistään ku tajutaan että syötämme koirille roskaa ja jätteitä vaikka sielu sanoo että olen maailman paras koiran-tai kissanomistaja!!!

Kommentit suljettu.