Miitta Sorvali ja Juho Milonoff kertovat, mikä tekee Sipoon herttua -sarjasta erityisen: ”Jouduimme ottamaan kohtauksen uusiksi viisitoista kertaa”

Sipoon herttua -sarjan uusi kausi näki päivänvalon Elisa Viihde Viaplayssa. Näyttelijät Miitta Sorvali ja Juho Milonoff pitävät sarjaa monella tapaa erityisenä.

Sipoon herttuan kolmannella kaudella liikemies Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti) on jälleen pinteessä, ja avioliitto vetelee viimeisiään.

Sipoon herttua on ollut jo vuosia Elisa Viihde Viaplayn katsotuimpia alkuperäissarjoja. Se on alkuperäissarjoista katsotuin komedia-.

Miitta Sorvali esittää Sipoon kunnanjohtajaa Pirkko Haavistoa. Milonoff puolestaan rikostutkija Tero Riskiä.

Haastattelun aluksi innostutaan muistelemaan menneitä. He kertovat näytelleensä ensimmäistä kertaa yhdessä Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 1998.

”Mä olin juurin valmistunut. Näyttelimme yhdessä Pentti Kotkaniemen ohjaamassa, Veijo Meren Yhden yön tarinat -näytelmässä. Siinä oli sairaan kova näyttelijäporukka ja esitys on aivan posketon. Miksiköhän se pyöri niin lyhyen aikaa”, Juho Milonoff verestelee.

Milonoff ja Sorvali ovat tehneet pitkän uran näyttämöillä, tv-sarjoissa kuin elokuvissa.

Molemmat toteavat, että Atte Järvisen käsikirjoitus tekee sarjasta erityisen mieluisan työprojektin, joskin tarkasti laaditussa käsikirjoituksessa on haasteensa.

”Minulla se vie paljon aikaa, mutta haluan opetella sen ulkoa niin perkeleen hyvin, että voin vaikka herätä yöllä ja luritella menenään. Olen oppinut sen, että Aten tekstistät ei kannata vaihtaa pilkkuakaan. Esimerkiksi, jos Atte on laittanut tekstin, että jos, mun ei kannata sanoa, jos että. Teksti on musikaalimaisesti tehty ja siinä on älykästä huumoria.”, Miitta Sorvali kehuu.

Milonoff kertoo allekirjoittavansa Sorvalin ”konkreettisen tapauskertomuksen”. Myös Milonoff kertoo opetelleensa repliikkinsä ulkoa.

”Se liittyy siihen, että teksti äärimmäisen nopeata ja tarkkaan rytmiin kirjoitettua. Tekstin kansssa menee tosi usein metsään, jos et ole opetellut sitä ulkoa. Tosi usein improvisointi sopii komedialliseen tilanteeseen, mutta Sipoon herttuassa se menee toisella tavalla. Tässä tehdään yhteistyötä käsikirjoittajan kanssa enemmän kuin normaalisti. Tyylilaji vaatii tosi paljon näyttelijältä,” Milonoff luonnehtii.

Sorvali on huomannut, että Sipoon herttuaa näytellessä ei kannata lähteä hakemaan voimakkaita tunnetiloja.

”Sellainen keskinkertainen psykologinen fiilistely tuhoaisi lopputuloksen. Vähän sama, jos joku hyvä orkesteri soittaa hyvin jotain tietyntyyppistä musiikkia, mutta joku muu tyylilaji ei sovi heille”, Sorvali vertaa.

Nopea ilmaisu tuo toisinaan kovia haasteita tekijöille. Milonoffille on jäänyt mieleen eräs kohtaus, joka jouduttiin ottamaan useita kertoja uusiksi.

”Tein yhden käytäväkohtauksen Taneli Mäkelän kanssa, ja varmaan viisitoista kertaa jouduimme ottamaan sen uusiksi, koska siinä oli mielettömän vaikeata perusjargonia. Siinä ei voinut muuttaa yhtään sanajärjestystä ja aina vaikeimman kohdan tullessa aivot löivät pelkotilan päälle. Katsomme aina karonkkajuhlissa pieleen menneitä kohtauksia. Se on hauskaa jälkikäteen, mutta kuvaustilanteessa ei naurata yhtään”, Milonoff sanoo.

Myös Sorvalille nopea rytmi tuotti toisinaan haasteita.

”Sanoin ohjaaja Niklas Lindgrenille, että erään kohtauksen pitäisi mennä kuin helminauhaa. Mutta siinä oli taas tätä poliittista jargonia ja sanastoa, jota en käytä arkikielessä laisinkaan. Tajusin harmikseni, että kohtaus jää kasimiinuksen tasolle. Ei tullut helminauhaa”, Sorvali naurahtaa.

Sorvalin ja Milonoffin mukaan Sipoon herttuan hauskuus ei johdu naamanvääntämisestä, vaan huumori syntyy pitkälti siitä, että hahmojen reaktiot ovat kohtuuttomia.

Molempien näyttelijöiden kesäsuunnitelmat ovatr selvillä. Miitta Sorvali lähtee kesälomalla Japaniin. Milonoff matkustaa heinäkuussa kuvausreissulle Viroon.

”Esitän onnettomuustutkijaa, joka on myös täysin rajaton hahmo ja aivan kusipää. Mutta vain alussa, sitten hän kehittyy ihmisena ja löytää rajansa”, Milonoff toteaa.

Sipoon herttuan kolmas kausi jää Milonoffille mieleen myös siksi, että hän pääsi näyttelemään tyttärensä Aamu Milonoffin kanssa.

”Meillä oli yksi yhteinen kohtaus ja siinä näyttelimme ensimmäistä kertaa yhdessä. Hän tekee ihan omaa uraansa ja opiskelee elokuvaa laajemminkin”, Juho Milonoff toteaa lopuksi.

Sipoon herttua on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone