Mad Hatter’s Den: Excelsior

Kolmisen vuotta sitten debyyttinsä Welcome to the den julkaissut metalliyhtye Mad Hatter’s Den on palannut. Uusi albumi Excelsior esittelee mukavasti uudistuneen yhtyeen jonka musiikissa myös vanhat elementit ovat tallella. Jos edellisellä albumilla oltiin vahvasti NWOBHM- metallin maailmassa Iron Maiden/Deep Purple– vaikutteineen, niin tällä levyllä mukaan ovat tulleet vahvasti myös proge- sekä sinfonia- vaikutteet. Myös miehistössä on tapahtunut muutoksia. Laulusta tällä albumilla huolehtii basson varteen tarttunut Jarno Vitri. Aluksi tulee ikävä debyytillä laulanutta Taage Laihoa mutta useamman kuuntelukerran jälkeen täytyy myöntää Vitrin olevan mies paikallaan.

Lyhyen intron jälkeen Break the chains (into the black) jytisee vakuuttavasti näyttäen heti yhtyeen uudemman puolen. Basso on mukavasti pinnassa, esillä ja tempo vaihtuu sekä nykii mukavasti. Reilusti yli kuusiminuuttinen kappale on levyn pisimpiä. Kuten todettua myös ne Maidenit löytyvät tältäkin levyltä. Kolmantena kuultava Birds of prey sekä Trail of fears whooo-oo-oo-ou- huutoineen voisivat aivan hyvin olla Rautaneidon katalogista. Pääosin levyllä mennään kaasu pohjassa ja ainoan varsinaisen hengähdystauon suo voimaballadi Guardian angel. Vähintään yksi tällainen kappale pitää ehdottomasti olla tämän musiikkityylin levyillä ja bändi hoitaa sen tyylillä. Varsinaista heikkoa biisiä ei Excelsiorille mahdu vaan se on ehjä ja tyylikäs kokonaisuus.

Kansilehtinen on jälleen varsin komea ja yhtyeen tyylin mukainen. Mukavaa on myös se, että kappaleiden sanoitukset löytyvät siitä. Excelsiorillahan seikkaillaan fantasian sekä maailmanlopun meiningin maailmoissa. Taage Laiho on siis siirtynyt taustakuoroon sekä sanoittajien joukkoon. Uusittu vokalisti sekä rytmiryhmä eivät kuitenkaan hidasta Mad Hatter’s Denin menoa. Päinvastoin. Kitaristi Jaakko Hännisen sanoin miksi pitäisi aina tehdä sama levy uudelleen. Uudistumistakin tarvitaan. Welcome to the denia kehuin yhdeksi vuoden parhaista julkaisuista genressään. Excelsior ei jää tästä jälkeen vaan menee jopa ohi monipuolisuudellaan.

Petri Kipinä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone