Lotta ja Pappa -duo valittu vuoden positiivisimmaksi: ”Seuraajien kommentit ovat papan päivän kohokohta”

Youtube-videoistaan ja kirjoistaankin tunnettu Lotta ja pappa -duo eli Lotta-Sofia Saahko, 28, ja hänen isoisänsä Jorma Saahko, 86, on valittu Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi 2021.

Vuoden Positiivisin Suomalainen valittiin ensimmäistä kertaa Nenäpäivä-säätiön ja Positiivareiden järjestämällä yleisöäänestyksellä.

Ääniä annettiin lähes 6000, joista Lotan ja papan voittoa kannatti yli 40 prosenttia.

Laulamisen iloa ja karjalaista hyväntuulisuutta huokuva Lotta ja pappa -duo on kerännyt videoillaan jo yli 200 000 katsojaa. Saahkojen videoiden aiheena ovat vanhat kansanlaulut ja muut suomalaisille tutut sävelmät sekä yhteiset juttuhetket, joissa he keskustelevat muun muassa papan lapsuudesta ja nuoruudesta Karjalan evakkona.

Vaikka videot syntyivät yhteisen lauluharrastuksen ympärille ilman sen kummempaa tavoitetta, Saahkoille on ollut alusta asti tärkeää, että yleisö nauttii niistä.

”Kun korona-aikana kaikki uutisointi oli niin synkkää, halusimme pitää ihmisille seuraa ja piristää heitä. Moni ulkosuomalainen kokee, että olemme heille korona-ajan kontakti Suomeen ja suomalaisuuteen”, Lotta kertoo.

Lotta ja Pappa ovat julkaisseet kaksi kirjaa, Papan kanssa kahvilla (2020) ja Kahvia ja karjalanpiirakoita (2021)

Suosituissa Youtube-videoissa on myös keskusteltu muun muassa papan muistisairaudesta. Pappa on hyvä esimerkki siitä, että muistisairaudesta huolimatta elämästä voi nauttia. Lotta haluaa kannustaa nuoria viettämään aikaa ikäihmisten kanssa.

”Kun aloin kysellä papan nuoruudesta ja evakkomatkoista, aloin ymmärtää myös omia luonteenpiirteitäni paremmin. Ennen kuin palasin Lontoosta Suomeen, olin ajatellut, ettei minulla pitkään ulkomailla asuneena ollut yhteyttä suomalaisiin ja suomalaisuuteen. Kun pappa kertoi karjalaisuudesta, tajusin, että luonteenpiirteeni kuten ahkeruus, ulospäin suuntautuneisuus ja musikaalisuus ovat Karjalasta lähtöisin. Se on antanut minulle turvaa.

Hän kertoo, että lauluvideoiden myötä aiemmin ujon ja kärttyisän papan luonne on muuttunut positiivisemmaksi, iloisemmaksi ja leppoisammaksi.

”Seuraajien kommentit ovat papan päivän kohokohta, ja heiltä tulleiden postikorttien antama hyvä mieli kantaa meitä monta päivää eteenpäin. Iloa jaetaan myös ystäville ja tutuille.”


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone