Arvio: Ikkunapaikka 7A jatkaa upealla tavalla psyko-trillerin mestarin huipputuotantoa

Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7A – Bazar-Kustannus 2021

Sebastian Fitzekin esikoiskirja Terapia oli kansainvälinen best seller vuonna 2006. Ikkunapaikka 7A jatkaa upealla tavalla psyko-trillerin mestarin huipputuotantoa.

Fitzek on valinnut tarinansa tapahtumapaikoiksi jo sinällään jännitystä luovat puitteet. Kilometrien korkeudessa Atlantin ylitystä tekevän lentokoneen ja pimeän epämääräisen teollisen tuotantolaitoksen.

Psykiatri Mats Kruger asuu Buenos Airesissa. Hän on aikanaan jättänyt perheensä Saksaan ja katkeroittanut oman tyttärensä elämän ja samalla omansa. Tytär Nele  haluaa isänsä kuitenkin tulevan Berliiniin hänen raskautensa viime vaiheissa. Nelellä on HIV-tartunta ja synnytys on tehtävä turvallisuussyistä keisarinleikkauksella. Neleä pelottaa ja hän kutsuu vieraantuneen isänsä Berliiniin antamaan tukea.

Mats Kruger on paniikkiin asti lentopelkoinen mies. Ja pedanttinen, tieteellisen tarkka tilastojen tutkija. Ikkunapaikka 7A on onnettomuuden sattuessa tappavin paikka lentokoneessa. Mats varaa itselleen neljä istuinta eri puolilta suurta matkustajakonetta. Ja yrittää kaikin keinoin helpottaa lähes mielipuolista pelkoaan.

Sebastian Fitzek on psykologisen trillen mestari. Hän kuvaa ihmisten heikkouksia ja pelkoja kirurgisen tarkasti. Hänen tekstinsä kulkee henkilöiden toiminnan kautta. Toiminta taas juontuu ihmisten järkkyneen mielen pimeistä kellareista ja elämän valheellisuudesta.

Samalla, kun kone nousee Buenos Airesin kentältä 13 tuntiselle matkalleen kohti Eurooppaa, Nele kokee lapsiveden menon ja soittaa taksin mennäkseen sairaalaan. Mutta matka suuntautuukin ihan muualle.

Mats saa nousun jälkeen lentokoneeseen puhelinsoiton, jossa hänelle kerrotaan, että Nele on kaapattu. Matsin on tuhottava lentokone kesken matkaa tai Nele ja syntymässäoleva lapsi teloitetaan.

Berliinissä Matsin kolleega Felicity ryhtyy kaikin voimin etsimään Neleä.

Lentokoneessa Mats ja yllätyksellinen kanssamatkustaja koettelevat toisiaan suurkatastrofin estämiseksi. Jännitys kiristyy sivu sivulta, yllättävät käänteet pitävät lukijan otteessaan viimeiseen asti.

Fitzek palkitsee lukijansa äärimmäisen psykologisen jännitysnäytelmän hyytävillä loppuratkaisuilla.

Jussi Wahlgren

Ikkunapaikka 7A on saatavilla Ville Tiihosen lukemana äänikirjana ja e-kirjana. Lue näyte tästä. Keväällä 2022 julkaistaan suomeksi Fitzekin esikoisteos Terapia vuodelta 2006.

Kuva: © FinePic München / H. Henkensiefken

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone