Laura Malmivaaran koskettava esikoisromaani on päässyt yllättämään lukijansa: ”Se on selkeästi temmannut mukaansa”

Laura Malmivaaran esikoisromaani Vaiti lukeutuu alkusyksyn mielenkiintoisimpiin kirjauutuuksiin. Teos on yllättänyt ja koskettanut lukijoita.

Vaiti (Otava) on ollut haastatteluhetkellä myytävänä vasta pari päivää ja Laura Malmivaaran mukaan nyt eletään kirjaprojektin ihaninta vaihetta: lukijapalautetta on alkanut tulla.

”Palautetta on tullut todella paljon muutamassa päivässä ja se on ollut loistavaa. Monet ovat kehuneet kirjaa vetäväksi ja koskettavaksi. Se on selkeästi temmannut lukijat mukaansa”, iloitsee puhelimitse tavoitettu Laura Malmivaara.

Vaiti on autofiktiivinen teos, joka asettuu omien kokemusten ja sepitteellisen romaanin välimaastoon. Kertojaminänä on naisnäyttelijä, jonka ex-aviomies on joutunut kohun keskelle kyseenalaisten työmetodiensa takia. Naisen sisällä kuohuu, mutta hän pysyy vaiti. Kohu koskettaa myös ystäviä, kollegoita ja herkässä iässä olevia lapsia. Hän pakenee kohua perheen kesäpaikkaan. Tarkoituksena on viettää rauhallinen kesä yhdessä vanhempien kanssa.

Kirjan tarina on tosipohjainen. Keväällä 2018 useat näyttelijät kyseenalaistivat Malmivaaran ex-aviomiehen Aku Louhimiehen käyttämät ohjausmetodit. Kohua puitiin kevään ajan lehdissä ja televisiossa.

Malmivaara ei halunnut ottaa osaa keskusteluun kohun käydessä kuumimmillaan. Sen sijaan hän alkoi purkaa tuntemuksiaan romaanin muotoon.

”Kun pääsin alun kauhusta yli, tarina alkoi rullaamaan. Kliseisesti sanoen kirja kirjoitti itsensä. Tarinaan tuli uusia tasoja, joita en alun perin ajatellut kirjoittavani. Esimerkiksi vanhemman sukupolven rooli tuli mukaan tosi vahvasti.”

Kirjassa käsitellään sukupolvien kohtaamista ja perheen sisäistä jännitettä. Malmivaara pitää kirjaa enemmän saaristolaisuuden ja perheen kuvauksena kuin yhteiskunnallisesti kantaaottavana.

Hän arvelee, että alkusysäyksenä oleva kohu saattaa kiinnostaa monia lukijoita niin paljon, että se peittää allensa hänen luomansa romaanin maailmaa.

”Mutta ehkä juuri siksi kirja pääsee yllättämään monen lukijan”, Malmivaara uskoo.

Malmivaara toivoo, että kirja jättäisi lämpimän ja lohdullisen pohjavireen ja että tarinaan pystyisivät samaistumaan sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole julkisuuden kanssa tekemisissä.

”Joskus ihminen ajautuu välitilaan, jossa hän ei voi ilmaista itseään ja ottaa osaa maailmaan. Toivon, että esille nousee myös se, että hajonnutkin perhe voi olla suurena tukena. Kirja on loppujen lopuksi hyvin armollinen ja jos jotain kritisoin niin itseäni.”

Esikoisromaani on tähän mennessä suurin yksittäinen työ, jonka näyttelijänä ja valokuvaajana mainetta saanut Malmivaara on tehnyt.

”Se oli tuntematon prosessi ja nautin siitä lopulta todella paljon. Mitään suuria yllätyksiä ja takapakkeja ei tullut.”

”Tunnen paljon kirjailijoita ja olen oppinut paljon heiltä paljon. Kirjoittaminen ei sinänsä ollut minulle uusi asia, koska tehnyt paljon käsikirjoituksia.”

Malmivaara pitää yksinkertaisista kirjoista, joissa on tarkkanäköisiä havaintoja. Tarkeintä on kuitenkin tarina.

”Kirjoittaessa pitää olla koko ajan kirkkaana mielessä se, että mistä haluaa kertoa ja kirjoittaa. Yritin kirkastaa ajatusta koko ajan

Äänikirjassa Laura Malmivaara lukee päähenkilön kerrontajaksot, kun taas äidin osuudet lukee Marja Packalén. Äänikirjan tekeminen omasta tekstistä oli avartava kokemus.

”Ei voinut ainakaan syyttää ketään muuta kuin itseänsä, jos joku juttu ei toiminut”, hän nauraa.

”Luulen, että kuulijan kannalta on hyvä asia, että luen äänikirjan itse. Yritin olla lataamatta puheeseen liikaa merkityksiä. Äänikirjan pitäisi olla puhdas kokemus, ei liian täyteen ladattu.”

Malmivaara nauttii kirjoista mieluummin tekstimuodossa kuin kuunnellen. Hän luki viimeksi Helmi Kekkosen romaanin Tämän naisen elämä. Seuraavana lukuvuorossa on Katja Kallion uutuusromaani Tämä läpinäkyvä sydän.

”Omat teini-ikäiset tyttäreni kuuntelevat tosi paljon äänikirjoja. Nyt nousemassa on uusi sukupolvi, joka käyttää kirjaa monipuolisesti. Itse olen vanhanaikainen. Minun täytyy saada kuulla ääni omassa päässäni.”

Oman kirjallisen uransa jatkosta esikoiskirjailijalla on selkeä näkemys.

”Minulla on seuraava aihe valmiina. Ei tämä tähän jää.”

Kuva: Jouni Harala, teksti: Jouni Hirn

Kuuntele näyte Vaiti -äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta.

Laura Malmivaara (s.1973) on helsinkiläinen näyttelijä ja valokuvaaja. Malmivaara oli kiinnityksellä Kom-teatterissa vuosina 2008-2015. Hänet tunnetaan myös useista tv- ja elokuvarooleistaan. Valokuvaajana Malmivaara on keskittynyt muotokuviin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone