Lapinlahden Linnut teki 90-luvulla sketsin, jossa oltiin munasillaan HIFK:n ottelussa — tarkasti suunniteltu viuhahdus sai surkuhupaisan lopputuloksen

Suomalaisen musiikin ja tv-viihteen legenda Lapinlahden Linnut on ollut tänä syksynä esillä paluukiertueensa ja Timo Rossin kirjoittaman Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta (Docendo) -kirjan myötä.

Kirja kertoo koko yhtyeen dramaattisen ja huikean tarinan kattavasti ja mitään säästämättä.

Vuonna 1983 perustettu Lapinlahden Linnut sai alkunsa katusoitto-orkesterina Vanhan Ylioppilastalon kulmilla. Myöhemmin orkesteri niitti mainetta rockmusiikin, keikkabisneksen ja viihdeohjelmien saralla.

Lapinlahden Linnut nousi tv-suosikiksi omien viihdesarjojensa, Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä ja Kuudesti laukeava, myötä. Ohlemua esitettiin Ylellä vuosina 1988-1992.

Ohjelmat olivat raisuja ja sisälsivät aikansa ilmaisutapoja, joita ei tänäpäivänä käytettäisi. Monet sketsit ovat saaneet legendaarisen maineen vuosikymmenten saatossa.

Yksi tunnetuista sketseistä meni niin, että jokaisessa jokaisessa jaksossa kukin Linnuista sai vuorollaan käyskennellä alastomana julkisella paikalla. Tapio Liinoja suoritti tehtävän alastomana liikunnanopettajana Kallion urheilukentällä, Timö Eränkö HKL:n lipuntarkastajana, Mikko Kivinen kauppakeskus Forumin asiakkaana ja Heikki ”Hiski” Salomaa poliisina.

Kohtaukset kuvattiin aidoissa ympäristöissä keskellä arkea, joten ne vaativat runsaasti uskaliaisuutta.

Kirjan mukaan täysin puhtain paperein Aatamin asussa käyskentelystä ei selvitty. Markku Toikan vuoro esitellä sukukalleuksiaan koitti täpötäydessä Helsingin jäähallissa kesken HIFK:n matsin.

”Pentti Kotkaniemi ja kuvaaja olivat asettuneet katsomoon ja kuvasivat pitkällä putkella hallin toiselle puolelle, jossa Toikka ja Liinoja istuivat. Kotkaniemellä oli Liinojaan yhteys radiopuhelimen kautta, ja kun kaikki olisi valmista, Toikan oli määrä kuoriutua pitkästä ulsteristaan”, kirjassa kerrotaan.

Kun Kotkaniemi antoi käskyn, Toikka hyppäsi munasillaan seisaalleen ja heilutti jänisräikkäänsä. Pahaksi onneksi otto epäonnistui ja se oli kuvattava uudestaan seuraavan viikon HIFK-ottelussa.

Uudesta kohtauksesta ilmoitettiin seurajohdolle, mutta tieto ei tavoittanut järjestysmiehiä. Näin ollen nakuilua pidettiin järjestyshäiriönä.

”Kun Kotkaniemi antoi taas merkin, Markku teki työtä käskettyä ja heilui jänisräikkä kädessä. Olimme juuri ehtineet kuvata sketsin, kun järjestysmies huomasi alastoman Markun ja huusi tiukasti ’heti se rotsi päälle!’ Lähdimme juoksemaan peräkanaa pois katsomosta, ja ehdin vielä kuulla heidän huutonsa ’tuolla ne menee, ottakaa ne kiinni!’ Pingoimme Maken kanssa ihan helvetinmoista kyytiä karkuun ja yritimme päästä turvaan hallin pihalle Yleisradion autolle”, Tapio Liinoja muistelee kirjassa.

Järjestysmiehet saivat kaksikon kiinni ja heidät vietiin poliisiautoon kuulusteltavaksi. Episodiin saatiin vielä yksi hulvaton käänne. Kun Liinoja ilmoitti ohjaaja Kotkaniemelle, että he istuvat pidätettyinä poliisiautossa, Kotkaniemi luuli tätä pilaksi.

”Sanoin radiopuhelimeen, että jos te nyt olette muutenkin vähissä pukeissa, ja siellä on kaksi komeaa poliisia, niin pyydä niitä vaikka ottamaan suihin”, Kotkaniemi muistelee kirjassa.

Tapaus huvittaa myös Toikkaa jälkikäteen, siellä kyseinen sketsi oli hänen itsensä keksimä ja ehdottama.

”… olin jo ennen kuvaamista itselleni eettisesti ja moraalisesti ihan helvetin närkästynyt, kuinka pitikin tällaiseen tilanteeseen hankkiutua. Poliisi totesi meidät kiinni otettuaan, että pitäisi se taiteilija-Toikan tietää, missä menee taiteen ja hyvän maun raja. Mietin vakavissani, että niin varmasti pitäisikin”, Toikka kertoo kirjassa.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Lapinlahden Linnut -kirjasta.

Lue myös: Timo Rossi kirjoitti raadollisen rehellisen kirjan Lapinlahden Linnuista: ”Hupaisimpina hetkinä muistan ne, kun kyselin vanhoista tv-sketseistä”

Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta on saatavilla e-kirjana ja Vesa Vierikon lukeman äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Aikanaan nauroin kippurassa näille sketseille. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin kaiken maailman mielensäpahoittajat ovat pilanneet huumorimaailman ja muunkin maailman. Rento meininki kunniaan.

Kommentit suljettu.