Kotimaisen musiikin ja sketsiviihteen legendan Lapinlahden Lintujen tarina on koottu kansien väliin. Mesta.net haastatteli Lapinlahden linnut –kirjan tekijää Timo Rossia.
Vuonna 1983 perustettu Lapinlahden Linnut sai alkunsa katusoitto-orkesterina Vanhan Ylioppilastalon kulmilla. Myöhemmin orkesteri niitti mainetta rockmusiikin, keikkabisneksen ja viihdeohjelmien saralla. Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta (Docendo) -kirja kertoo heidän huikean ja dramaattisen tarinan.
Hei Timo! Teit pro gradu -tutkielman Mies ja maskuliinisuus Lapinlahden Lintujen rocklyriikassa Tampereen yliopistossa vuonna 2012. Kymmenen vuotta myöhemmin sinua kysyttiin Lapinlahden Lintujen toimesta kirjan tekijäksi. Kyseessä on esikoiskirjasi. Millainen matka kirjaprojekti oli sinulle henkilökohtaisesti?
”Upea matka. Tarinani Lapinlahden Lintujen kelkassa tosin alkoi jo 2000-luvun alussa, kun lainasin yläasteella ryhmän kokoelmalevyn kirjastosta ja ihastuin ikihyviksi. Lintujen hersyvä anarkia, sortavien valtarakenteiden vastustaminen ja tragikoominen huumori ovat puhutelleet siitä asti. Koska olen ollut osa fanikuntaa, koin tietysti etuoikeutena päästä haastattelemaan ihailemiani artisteja heidän pitkästä urastaan ja laajasta tuotannostaan. Samalla projekti oli myös matka omaan sisimpään, sillä tokihan sitä teki kirjoittaessa jatkuvaa analyysiä, miksi heidän luomansa taide on ollut niin oleellisessa osassa omassa elämässä ja ajatusmaailman muotoutumisessa.”
Bändin vaiheet taltioidaan kirjassa kattavasti, hyvin rehellisesti ja avoimesti. Kaikki jäsenet sekä lukuisat taustavaikuttajat puhuvat suunsa puhtaaksi vaikeistakin asioista, kuten alkoholiongelmista, rajuista tappeluista ja kitkeristä välirikoista. Tuliko sinulle yllätyksenä, että asioista puhuttiin näin avoimesti?
”Tuli. Kuten edellä kerroin, olen seurannut bändin tekemisiä jo lähes 25 vuotta, joten monet värikkäät tapahtumat heidän historiassaan olivat jo etukäteen pääpiirteittäin tiedossani. Päätin jo prosessin alussa, että aion kysyä suoraan kaikesta ja kuuntelen tarkalla korvalla, kuinka avoimesti he ovat valmiita käsittelemään henkilökohtaisia kipupisteitään. Olikin melkoinen yllätys, että kaikki ikävät tapahtumat ja tunteet tulivat suodattamattomina läpi. Tuntuu edelleenkin hurjalta, kuinka raadollisen rehellisiä he olivat vastauksissaan. Se on toki mielestäni myös kirjan rikkaus. Haluan kuitenkin korostaa, että skandaalihakuisuus ei ollut tavoitteeni, sillä halusin avata tapahtumia mahdollisimman monipuolisesti eri näkökulmista. Jos joltakulta tuli kova hyökkäys toista kohtaan, niin oli tärkeää kirjoittaa myös vastine.”
Millaisessa hengessä haastattelut sujuivat? Miten kirjan tekoon suhtauduttiin? Oliko vanhojen muistelu kaivelu helppoa?
”En havainnut yhdeltäkään orkesterin jäseneltä minkäänlaista kielteistä suhtautumista projektia kohtaan. Kaikki olivat hyvin mukana, ja uskon, että he kokivat haastattelut innostavina. Hupaisimpina hetkinä muistan ne, kun kyselin vanhoista tv-sketseistä, jotka olivat selkeästi olleet unohduksissa jo monta vuosikymmentä. Kun muistuttelin heille sketsien sisältöä, sain yllättävän usein kuulla parahtavan vastauksen: ”ei s**tana, mitä sitä onkaan tullut tehtyä!” Erityisesti tämä taisi korostua niissä sketseissä, joissa he olivat ottaneet hampaisiinsa ajan julkkiksia ja suosittuja tv-ohjelmia.”

Muuttuiko käsitys Lapinlahden Linnuista kirjoitusprojektin aikana? Mihin yllättäviin asioihin törmäsit kirjaa tehdessä?
”Eipä oikeastaan – ehkäpä juuri sen voi laskea yllätykseksi. Myös jo aiemmin mainittu vastausten avoimuus yllätti. Siihen saattoi vaikuttaa myös se, että haastattelin jokaisen yhtyeen jäsenen erikseen ja kasvotusten samassa tilassa. Halusin antaa jokaiselle tasa-arvoisen mahdollisuuden tapahtumien läpikäymiseen, sillä ryhmässä väistämättä aina jotkut lähtevät päsmäröimään.”
Mitä muuta haluat sanoa Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta -kirjasta?
”Jos Lapinlahden Linnut tuntuu vähänkään tutustumisen arvoiselta aiheelta, niin uskon teoksesta löytyvän kylliksi viihdyttävää ja informatiivista sisältöä lukuisiin rattoisiin hetkiin.”
Esikoiskirjaasi voi pitää hyvin onnistuneena. Aiotko jatkaa kirjoittamista?
”Kiitos. Aion ehdottomasti jatkaa, ja seuraavaa aihetta onkin jo palloteltu kustantajan kanssa. Toivottavasti kynä sauhuaa kovaa vauhtia jo vuoden 2024 alkupuolella.”
Elämäkertoja ja bändihistoriikkeja julkaistaan nyt enemmän kuin koskaan. Onko sinulla joitain henkilökohtaisia suosikkia musiikkikirjojen joukosta?
”On moniakin. Jos yksi pitää nopeasti mainita, niin Antti Heikkisen Risainen elämä – Juice Leskinen 1950-2006 ihastutti kielellään ja laajuudellaan. Sanataituri kirjoitti upeasti toisesta sanataiturista, ja tällaiselle nippelitiedon näprääjälle oli tarjolla valtavasti kiehtovaa triviaa. Bruce Springsteenin omaelämäkerta Born To Run säväytti myös fania, sillä jo ensi riveiltä oli harvinaisen selvää kuka on tarinan puikoissa, ja kokonaisuudesta muodostui siten ikään kuin romaanin pituinen omaelämäkerrallinen lauluteksti.”

Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta on saatavilla e-kirjana ja Vesa Vierikon lukeman äänikirjana.
Timo Rossi (s. 1986) on työskennellyt ohjaajana ja käsikirjoittajana tv-sarjoissa Satuhäät, Unelmahäät ja Muuttopäiväkirjat.
Lapinlahden Linnut juhlistaa lokakuussa 40-vuotista taivaltaan juhlakiertueella.