Leffa-arvio: Land on huikeisiin erämaamaisemiin sijoittuva riipaiseva seikkailudraama – ”muistuttaa ihmisen pienuudesta luonnon äärellä”

Land (2021) – Ohjaus: Robin Wright Pääosissa Robin Wright ja Demián BichirElisa Viihde Viaplay.

Robin Wrightin ohjaama ja tähdittämä seikkailudraama Land kertoo keski-ikäisestä juristista Edee Holzerista (Wright), joka luopuu kaupunkilaisesta elämäntyylistään ja muuttaa erämaahan.

Hän vuokraa syrjäisen erämaamökin ja luopuu kaikista nykyajan mukavuuksista kuten puhelimesta, autosta ja sähköstä. Samalla hän katkaisee välit ulkomaailmaan. Kaupunkilaiselämään tottuneen naisen erämaataidot ovat heikot, joten hän joutuu pian vaikeuksiin ”keskellä ei mitään”. Ruokavarasto ehtyy ja ravinnon metsästäminen on pikemmin vaaraksi hänelle itselleen kuin saaliille. Ennen pitkää koko touhu vaikuttaa itsetuhoiselta.

Edee on kohdannut elämässään hirveän tragedian, joka avautuu katsojalle pikkuhiljaa. Kun uusi elämäntapa ei osoittaudukaan ”pelastukseksi”, hän ajautuu epätoivoon ja alkaa hautoa itsemurhaa.

Lopulta hän on menettää henkensä tapaturmaisesti. Paikallinen metsästäjä Miguel (Bichir) ja sairaanhoitaja saapuvat paikalle ja pelastavat hänen henkensä. Miguel alkaa katsoa uuden asukkaan perään ja opettaa hänelle metsästys- ja kalastustaitoja.

Demian Bichir ja Robin Wright tähdittävät elokuvaa. Land on Wrigtin esikoisohjaus. Alun perin hänen piti vain ohjata, mutta hän otti vastaan myös pääroolin aikatauluvaikeuksien vuoksi.

Pikkuhiljaa heidän välille kehittyy ystävyyssuhde. Ulkoa päin katsottua se voisi roihahtaa rakkaudeksi, mutta rakkaudelle ei ole heidän elämänvaiheissa tilaa. Molemmat ovat rikkinäisiä sieluja, ja heiltä kummaltakin puuttui todellinen tulevaisuus.

Tämä tekee Landista raastavan, katkeran suloisen mutta samalla kauniin tarinan, jonka kulisseina ovat Albertan henkeäsalpaavan upeat vuoristomaisemat. Elokuvan loppuhuipennus on riipaiseva.

Landin voima piilee pienissä vivahteissa, hiljaisissa hetkissä ja sanomattomissa sanoissa. Se on tarinansa kokoinen elokuva, joka muistuttaa ihmisen pienuudesta luonnon rinnalla ja siitä, että kohtaloaan ei voi paeta.

Land on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Kuvat: Daniel Power, Focus Features

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone