Lue kymmenen faktaa Ivalo-sarjan kuvauksista – massiivinen lumensulatusurakka, kummittelua kuvauspaikalla ja Iina Kuustosen raisut mönkijäajelut

Hittisarja Ivalon toinen kausi alkoi joulunalusviikolla. Uusi kausi laittoi katsojaennätykset uuusiksi. Se toi Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun enemmän katsojia kuin mikään muu sarja julkaisupäivänään. Kokosimme yhteen muutaman mielenkiintoisen faktan kakkoskauden kuvauksista.

Ivalon uusi kausi kuvattiin syksyn 2020 ja kevättalven 2021 välisenä aikana. Kun ensimmäinen kausi vietettiin lumisissa talvimaisemissa, niin Ivalon fanien toiveesta toisen kauden maisemat sijoittuvat ruska-aikaan.

Viheliäs lumipeite

Ensimmäisellä Ivalo-kaudella kuvausryhmää koetteli lähes 40 asteen pakkanen, mutta toisen kauden suurin haaste koettiin tammikuussa 2021, kun Etelä-Suomeen satoi kertaheitolla paksu lumipeite. Kuvissa ei saanut näkyä lunta. Siksi Helsingissä kuvattua kohtausta varten lunta täytyi sulatella suihkuttamalla säiliöautosta vettä talojen pihoille ja parkkipaikoille. Viimeisiä lumen ja jään rippeitä käytiin sulattamassa kastelukannun avulla.

Kovatöinen mökkipalo.

Juonen kannalta keskeinen mökkipalo kuvattiin Pyhätunturilla. Tulipaloa varten tunturin rinteeseen rahdatiin kuutioittain puutavaraa. Kaksi kokkoa tuikattiin tuleen ja niitä kuvattiin dronella. Kirvesmiehet tekivät hirsimökin siluetin, jota myös poltettiin. Lisäksi piti rakentaa erikseen palaneen mökin hirsinen kulissi, jossa suoritetaan sarjassa nähtävä rikospaikkatutkinta. Mökkipalo oli siis melkoinen ponnistus kuvausryhmältä.

Kivulias jumppanauha

Iina Kuustonen sai epäonnisen haaverin, kun taistelukohtaukseen verrytellessään jumppakuminauha räpsähti rikki ja iski hänen silmäänsä. Kuvaukset keskeytettiin ja Kuustonen vietiin ensiapuun. Silmä turposi ja mustui ja siihen tuli väliaikainen näköhäiriö. Kuustosen mukaan turvotus ja mustumakohta maskeerattiin hyvin piiloon, mutta silmäpunaa ei saatu häivytettyä kokonaan. Tästä syystä tarinaan lisättiin repliikki, jossa Kuustosen esittämä Niina Kautsalo toteaa loukanneensa silmänsä. Tarkkanäköisimmät katsojat saattavat bongata Kautsalon punaisen silmän pitkin sarjaa, sillä kohtauksia ei kuvattu kronologisessa järjestyksessä.

Mielenkiintoiset kuvauspaikat.

Sarjassa seikkaillaan muun muassa Suomen Lapissa ja Venäjällä, ja sarjan avulla on mahdollisuus matkata kiinnostavissa kohteissa. Sarjan keskeinen tapahtumapaikka on vanha luostari Murmanskissa. Luostarin ulkokohtaukset tehtiin Siuntiossa sijaitsevassa historiallisesti merkittävässä Suitian kartanolinnassa, joka on Suomen vanhimpia, asuttavassa kunnossa olevia rakennuksia. 1500-luvun puolivälissä rakennettu kartanolinna on parhaillaan myynnissä. 

Kummittelua kuvauksissa

Suitian keskiaikaisessa kartanolinnassa on kuvattu aiemmin kauhuklassikkoa Noita palaa elämään (1952) sekä Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) -elokuvaa. Nyt se sai toimia Ivalon kulissina. Tarinoiden mukaan linnassa kummittelee. Muutama kuvausryhmän jäsen uskalsi silti jäädä linnaan nukkumaan. Kummittelupuheissa lienee pontta, sillä kaikki kömpivät yön pimeinä tunteina bussiin nukkumaan.”

Kuustosesta kuoriutui vauhdikas mönkijäkuski

Iina Kuustonen opetteli ensimmäisellä kaudella moottorikelkkailemaan, mutta nyt oli mönkijän vuoro. Hän sai tälläkin kertaan tunnin mittaisen ajo-opetuksen. Hän ei saanut kuvata hyppykohtausta, mutta sen sijaan muutamassa takaa-ajokohtauksessa Kuustonen ajoi rohkeasti itse mönkijää. Hän kertoo kuitenkin pitävänsä enemmän moottorikelkkailusta, koska siinä on jotain samaa kuin lumilautailussa, jota hän on harrastanut lapsesta saakka.

Poikkeuksellinen käsikirjoitusprosessi.

Sarjan käsikirjoittajana toimii Jussi-palkittu käsikirjoitustyön professori Iiro Küttner. Ivalo oli hänelle poikkeuksellinen prosessi koko pitkällä uralla, koska hän ei ollut aiemmin ollut tilanteessa, jossa kuvaukset oli jo sovittu, mutta riviäkään käsikirjoitusta ei ollut kasassa. Küttnerille jäi seitsemän kuukautta aikaa täyttää tyhjiö ja tehdä koukuttava käsikirjoitus.

Kahden ohjaajan tandemi

Sarja on Juha Lankisen ja Jussi Hiltusen yhteisohjauksen taidonnäyte. Kyseinen tapa on yleistymässä sarjatuotannoissa. Lopulta Hiltunen päätyi ohjaamaan Kautsalon perhe-elämään liittyvät kohtaukset, kun taas Lankinen ohjasi Venäjälle sijoittuvat osuudet, jotka kuvattiin Etelä-Suomessa. Molemmat ohjaajat ovat tyytyväisiä toimintamalliin.

Kalliolta lipsahtanut ohjaaja

Ohjaaja Juha Lankiselle meinasi käydä köpelösti, kun näytti reitin, mitä pitkin Iina Kuustosen ja Maxim Buselin piti kävellä kohtauksen päätteeksi ”horisonttiin”. Päästyään päätepisteeseen Lankinen liukastui ja liukui alas metsäkalliolta. Onneksi pudotus ei ollut pitkä ja hänen onnistui tartuttua oksaan. Muille ohjaajan putoaminen näytti vakavammalta. Paikalle juosseet Kuustonen ja Busel olivat hädissään, koska he luulivat ohjaajan pudonneen syvään rotkoon. ”Älkää tulko tänne saakka”, oksassa roikkunut ohjaaja totesi näyttelijöille.

Mieleenpainuvin kohtaus

Lapsinäyttelijä Venla Ronkainen on mukana myös Ivalon kakkoskaudella. Sarjan eräässä kohtauksessa Venla istuu autossa ja ohjaaja Lankinen on piilossa auton takapenkillä siten, ettei hän näy kuvissa. Kameran käydessä hän antoi Venlalle ohjeita, kuten ”katso auton ikkunasta” tai ”ota reppusi ja mene ulos”. Kyseessä oli hyvin mieleenpainuva ja ainutlaatuinen tapa ohjata.

Ivalon uusia jaksoja voi katsoa Elisa Viihde Viaplaysta. Viimeinen jakso julkaistaan 16.1., jolloin kaikki kuusi jaksoa on katsottavissa 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone