Kultakala-sarja kertoo varhaisiän muistisairaudesta – pääosaa näyttelevä Miila Virtanen seurasi vierestä, kun oma isöäiti haihtui pois

”Tässä sarjassa hirveitä asioita käsitellään komedian keinoin. Uskon, että naurulla ja huumorilla on mieletön voima.  Komedian on erinomainen keino ja väline saada joku epämääräinen ja vaikea tunne ulos”, Elisa Viihteen uudessa Kultakala-sarjassa näyttelevä Miila Virtanen toteaa.

Sunnuntaina ensi-iltansa Elisa Viihde Viaplayssa saanut kahdeksanosainen draamakomediasarja kertoo äidin ja tyttären suhteesta ja siitä, miten heidän elämänsä muuttuu, kun äidillä todetaan varhaisiän Alzheimer.

Päähenkilöinä ovat viriiliä elämää viettävä seurapiirikampaaja Leena (Katariina Kaitue) ja hänen tyttärensä Katja (Miila Virtanen). Molempien elämäarvot menevät uusiksi, kun Leenalla todetaan varhaisiän Alzheimer.

Miila Virtaselle sarjan aihepiiri on tuttu, sillä hänen molemmat edesmenneet isoäitinsä sairastivat Alzheimerin.

”Toinen isoäitini sai diagnoosin päästyään juuri eläkkeelle. Seurasin pitkään vierestä, miten sairaus vaikutti lähipiiriin ja isäni kautta näin, että millaista on, kun oma äiti haihtuu hiljalleen pois”, Virtanen kertoo Mesta.netille.

Virtanen kuvailee Kultakalaa komediaksi, joka vakavoituu ja menee nopeasti synkkiin vesiin. Komedia nousee esille Alzheimerin mukanaan tuomista absurdeista myötähäpeän hetkistä.

”Sarjassa yhdistellään hienolla tavalla draamaa ja komediaa. Sarjan voima on mielestäni siinä, että se pystyy leikitellä kahdella ääripäällä”.

”Hirveitä asioita käsitellään komedian keinoin. Uskon, että naurulla ja huumorilla on mieletön voima.  Komedian on erinomainen keino ja väline saada joku epämääräinen ja vaikea tunne ulos.”

Virtanen pohti sarjaa tehdessään erityisesti omaishoitajien asemaa ja sitä, millaisen vaikutus sairaudella on lähipiiriin. Hänen esittämä Katja panostaa kaiken uraansa evoluutioantropologina, eikä aikaa jää edes parisuhteelle. Yhtäkkiä äidin sairaus viekin kaiken huomion.

”On aika iso asia ryhtyä omaishoitajaksi tuossa elämäntilanteessa. Ennen kaikkea tämä on äidin ja tyttären tarina. Ja jos ei tiedä Alzheimerin taudista paljoakaan, sarja tarjoaa mahdollisuuden tarkastella sitä.”

juttu jatkuu…

Virtanen oli vuonna 2019 tekemässä Turun kaupunginteatterissa Katoava maa -nimistä näytelmää, joka myös kertoi Alzheimerin taudista.

”Tajusin näytelmää ja Kultakala-sarjaa tehdessä sen, että ne eivät kerro niinkään itse sairaudesta, vaan ihmisistä ja siitä, millaisen tunneprosessin sairauden toteaminen heille aiheuttaa.”

Monet sarjassa nähtävät tragikoomiset hetket ovat peräisin tosielämästä ja perustuvat käsikirjoittaja Tatiana Elfin ja tuottaja Essi Hellénin omakohtaisiin kokemuksiin. Molempien toinen vanhempi on sairastanut varhaisiän Alzheimerin.

”On ihailtavaa, että he uskaltavat laittaa oman tarinansa komedian muotoon. Se kertoo siitä, että heidän on pitänyt läpikäydä todella monta ajatusprosessia ja tunnevyöryä, että he ovat päässet siihen pisteeseen. Se on jonkinmoinen lahja, minkä he katsojalle antavat sen jälkeen, kun oma surutyö on jo tehty.”

Kultakala on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone