Kirjavieras: Sijainen-sarjan ohjaaja Jyri Kähönen nappasi lukemistyylin Stanley Kubrickilta: ”Lukemisesta on hyötyä myös ammatillisessa mielessä”

Jyri Kähösen ohjaama Sijainen on arkkitehtimaailmaan sijoittuva psykologinen trilleri. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli ohjaajaa.

Elisa Viihde Viaplayssa julkaistu minisarja kertoo arkkitehtiuraäidistä Ellasta (Maria Ylipää), jonka elämä menee sekaisin hänen tilalleen palkatun sijaisen (Pamela Tola) takia. Sarja pureutuu psyykeen ja työpaikan menettämisen pelkoon sekä vanhemmuuden ja tavoitteellisen työelämän suhteeseen.

Kun tuottaja ja käsikirjoittaja Mia Ylönen kertoi Jyri Kähöselle suunnitteilla olevasta arkkitehtimaailmaan trilleristä, Kähönen innostui siitä välittömästi.

”Olen arkkitehtifriikki ja harkitsin nuorena arkkitehtuuria yhtenä alavaihtoehtona. Se on minulle tuttu maailma, sillä seuraan alaa ja lähipiirissäni on arkkitehtejä ja muotoilijoita. Olen aina haaveillut, että saisin tehdä jotain siihen liittyvää. Koin läheiseksi myös vanhemmuuden ja työuran perusproblematiikan. Kahden lapsen isänä joudun itsekin tasapainoilemaan näiden asioiden kanssa”, Kähönen toteaa.

Maria Ylipää ja Olavi Uusivirta esittävät pariskuntaa. Kuva: Ville Juurikkala

BBC:n hittisarjaan The Replacement perustuvan sarjan keskeinen tapahtumapaikka on kuvitteellinen Ahjo-kirjastotalo, joka on päähenkilö Ellan suunnittelema. Kirjastokohtaukset kuvattiin Kirkkonummen Fyyri-kirjastotalossa, joka sai viime vuonna Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon.

Sijaisen tarinassa on piinaavan dekkarin ainekset. Kähönen itse kertoo lukevansa paljon ja laaja-alaisesti erilaista kirjallisuutta.

”Olen napannut Stanley Kubrickilta lukemistyylin, että en lue mitään järjestelmällisesti, vaan sitä mikä sattuu kiinnostamaan”, Kähönen täsmentää.

”Luen aika paljon tietokirjallisuutta, historiaa ja kaunokirjallisuutta. Lukemani kaunokirjat ovat populaarimmalta puolella. Erimerkiksi Robert Harrisin historialliset trillerit ovat suosikkejani. Olen lukenut koko hänen tuotantonsa. Tällä hetkellä luettavina ovat Karamazovin veljekset ja jääkäreistä kertova Päin nousevan Suomen rantaa. Iltaisin luen pojalleni Harry Pottereita.”

Vuonna 2020 Kähönen ohjasi HBO:lle Trackers-nimisen sarjan, joka pohjautuu kansainvälistä mainetta niittäneen kirjailija Deon Meyerin rikosromaaniin. Hän sai kunnian tutustua kirjailijaan.

”Jos menet Etelä-Afrikassa kirjakauppaan, yksi hyllyistä on täynnä Mayeria. Hän on iso kirjailija myös Ranskassa ja Saksassa, ei niinkään englanninkielisissä maissa. Hän on yksi omista suosikkikirjailijoistani.”

Jyri Kähönen ohjeistaa kuvaaja Anssi Leinoa Sijaisen kuvauksissa Kirkkonummen Fyyri-kirjastotalossa: Kuva: Jouni Hirn

Lukeminen on Kähöselle vapaa-ajan viihdettä, josta on hyötyä myös ammatillisessa mielessä.

”Etsin käsikirjoituksen aiheita kirjoista. Kaunokirjallisuutta lukiessa tulee kerronnallisia ideoita, joita voin hyödyntää kirjoittaessa. Minulla on agentti, joka kaupittelee maailmalla ohjaustöitäni ja käsikirjoituksiani.”

Oma kirja ei ole vielä suunnitelmissa.

”Ei se ole täysin mahdoton ajatus. Kirjan kirjoittaminen vie kuitenkin niin paljon aikaa, että sille olisi varattava reilusti tilaa kalenterista.”

Kähönen on oppinut hyödyntämään myös sähköisiä kirjaformaatteja.

”Meillä on vanha talo, jota remppaan vapaa-ajallani. Silloin kun musiikin ja radion kuuntelu kyllästyttää, olen kuunnellut äänikirjoja. Olen visuaalinen ihminen, joten perinteinen lukeminen on kuitenkin vielä se ykkösjuttu.”

Sijainen on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone