Kirja: Angela Merkelin elämässä on sattunut ja tapahtunut – teinikepponen oli pilata koko uran, saunomassa ja oluella Berliinin muurin murtuessa

Kati Martonin kirjoittama teos kertoo yhdestä aikamme merkittävimmistä ja luotettavimpina pidetystä vaikuttajista, Saksan entisestä liittokanslerista Angela Merkelistä.

Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina -kirjan tekoa vaikeutti se, että Merkel lakkasi myöntämästä muita kuin politiikkaa koskevia haastatteluja, kun hänet nimitettiin kansleriksi vuonna 2005.

Marton sai käyttöönsä haastatteluja, joita saksalaiset kirjailijat ja toimittajat olivat tehneet ajalta ennen sitä. Ne osoittautuivat korvaamattomaksi, koska niissä Merkel kuvaili elämäänsä ja mennyttä aikaa omin sanoin. Merkel myös salli Martonin tarkkailla häntä työssään viimeksi kuluneet neljä vuotta eikä ole estänyt minua keskustelemasta eräiden läheisimpien ystäviensä ja avustajiensa kanssa.

Merkel varttui Itä-Saksassa pastorin tyttärenä. Merkelin lapsuudessa jopa lasten oli vältettävä herättämästä huomiota valtiossa, jonka salaisen poliisin Stasin katse kantoi kaikkialle. DDR:ssä urkkijoita oli yksi 63 asukasta kohden.

Yksi virhe saattoi mitätöidä koko elämänuran, ammatin tai koulutuksen, niin oli käydä Merkelillekin. Hän oli jäädä ilman lukion huipputodistusta teinikepposen takia.

Merkeliä ja muutamaa luokkatoveria vaadittiin näyttämään kiintymyksensä marxilais-leniniläisyyteen esittämällä sketsi sen maailmanlaajuisesta riemuvoitosta. He päättivät osoittaa solidaarisuutta paitsi Etelä-Vietnamin kansalliselle vapautusrintamalle (Yhdysvaltain viholliselle, joten valinta tuntui sopivalta) myös Mosambikin kansalle, joka soti Portugalin siirtomaavaltaa vastaan. Jälkimmäinen yhteys oli ongelmallinen, koska vapaustaistelu ei ollut täysin neuvostomyönteinen. Mikä pahinta, Merkelin ryhmä lauloi lopuksi raikuvasti Kansainvälisen, työväenliikkeen virallisen tunnuslaulun, »imperialistien kielellä» englanniksi. Näiden rikkomusten takia kommunistinen puolue aikoi evätä päättötodistuksen oppilaalta, joka oli koulun – ja koko maakunnan – älykkäimpiä ja oli jo hyväksytty arvostettuun Leipzigin yliopistoon.

Kirjan mukaan Merkelin isä hätääntyi tyttärensä harvinaisen kapinoinnin seurauksista ja otti yhteyden piispaansa. Piispa sai valtion virkamiesten osoittamaan suvaitsevaisuutta lahjakkaita nuoria kohtaan ja he selvisivät säikähdyksellä. Nuori Angela sai opetuksen siitä, miten julma valtio oli valmis jopa leikkaamaan siivet mahdollisesti hienolta tulevaisuudelta yhden pienen kujeen vuoksi.

Itä-Saksassa saunominen oli yksi harvoista nautinnoista, joita oli tarjolla kommunismin aikana. Teoksessa kerrotaan, että Merkel oli saunassa myös marraskuun 1989 historiallisella hetkellä, kun Berliinin muuri

Angelalle oli järkytys nähdä Länsi-Berliini ensimmäisen kerran. Kun hän myöhemmin kävi Kurfürstendammilla, hienot kaupat ja uudet kerrostalot – joissa ei näkynyt merkkiäkään sodan jäljistä – saivat nuoren naisen ällistymään. Yhtä hämmentävää oli se, millaista vauhtia tapahtumat etenivät hänen ympärillään. Satojen tuhansien virka- ja siviilipukuisten agenttien valvoma valtio oli yhtäkkiä luhistunut kuin hiekkalinna. Angela oli pitkään haaveillut länteen matkustamisesta, ja nyt hän näki edessään odottamattomia, toistaiseksi vielä epämääräisiä mahdollisuuksia. Toisaalta hän oli kasvatuksensa vaikutuksesta myös varovainen.

Kirja avaa myös Merkelin yksityisyyttä, jota hän varjelee ajoittain miltei vainoharhaisesti.

Hän ei pidä päiväkirjaa, ei käytä sähköpostia ja tarvittaessa ainoastaan lähettää lyhyitä tekstiviestejä. Avustaja voi menettää työpaikkansa paljastamalla jonkin mitättömältä vaikuttavan yksityiskohdan Merkelin elämästä. Erästä poliittista liittolaista ei enää päästetty takaisin Merkelin sisäpiiriin hänen lähetettyään sähköpostin, joka lyhykäisyydessään kuului: »Kiitos ehdotuksesta, AM.»

Kirja päästää kurkistamaan poliittisen uran huippuhetkiin kuten myös uraohjuksen elämän kulissien taakse.

Pew Research Centerin syyskuussa 2020 tekemässä mielipidekyselyssä selvisi, että Merkeliä pidettiin maailman luotettavimpana johtajana sukupuoleen katsomatta.

Ehkä tästä voi ylistää häntä eniten: että hän pyyhki pois kaikki epäilyt siitä, mihin vallassa oleva nainen pystyy. Suuren osan siitä, mitä hän sai aikaan, hän teki siksi, että hän on nainen, ei siitä huolimatta, että hän on nainen. Hän onnistui kerta toisensa jälkeen pitämään egonsa kurissa saavuttaakseen toivotun lopputuloksen.

Merkelin viimeistä vuotta hallitsi pandemian eri vaiheet, joten hän ei juuri ehtinyt miettiä tulevaisuuttaan yksityisenä kansalaisena. Videoneuvottelut eivät täyttäneet tyhjiötä tälle voimanaiselle, joka nauttii sanailusta päästessään tekemisiin kasvotusten. Työmatkat suuntautuivat pääosin Brysseliin ja elämää suppeuttivat kiinni olleet ravintolat.

Merkel, joka ei nauti menneiden muistelemisesta, ehtii nyt pohtia perintöään. Hänen pakolaispolitiikallaan on ollut mullistava vaikutus Saksan minäkuvaan ja siihen, mitä muu maailma ajattelee entisestä Kolmannesta valtakunnasta. On liioittelematta sanoen ällistyttävää, että holokaustiin syyllistynyttä maata pidetään nykyisin maailman moraalisena keskiönä. Ja vaikka miljoonan pakolaisen integrointi yhteiskuntaan on ollut hidasta, siinä vaiheessa kun Merkel lähti kanslerinvirastosta oli selvää, ettei heidän vastaanottonsa ollut liian iso pala 82 miljoonalle saksalaiselle.

Lähtökohdistaan huolimatta Marton on kirjoittanut Merkelistä tarkkanäköisen ja värikkään henkilökuvan. Parempaa Merkel-kirjaa saanee odottaa siihen saakka, kunnes hän itse suostuu avaamaan sanaisen aarrearkkunsa.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina– Teos on saatavilla myös äänikirjana (kuuntele näyte).

Kati Marton on moninkertaisesti palkittu unkarilais-amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt Saksassa amerikkalaisen NPR-radiokanavan kirjeenvaihtajana sekä ABC-uutiskanavan asemapäällikkönä. Marton asuu nykyään New Yorkissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone