Uutuussarja Renki sai alkunsa, kun käsikirjoittaja Leo Viirret istui bussissa ja tuskaili autoremontin kanssa – sitten hän soitti käänteentekevän puhelun

Leo Viirteen käsikirjoittama ja Pete Riskin ohjaama Renki on kevään sarjauutuus Elisa Viihde Viaplayssa.

Sarjaidea sai alkunsa, kun käsikirjoittaja Leo Viirret istui bussissa ja mietti, mistä hän saisi apua arjen askareihin.

”Oli keväinen päivä vuonna 2019 ja istuin bussissa matkalla kotiin. Minulla oli problemaa auton kanssa ja samalle päivälle oli sovittu lasten kanssa menoja. Minulla ei ollut millään aikaa hoitaa kaikkia asioita. Silloin mietin, että olisipa olemassa joku henkilö, jonka voisin palkata tekemään asioita puolestani.”

Jo bussimatkan aikana Viirteelle heräsi ajatus, että aiheesta syntyisi käsikirjoitus. Ideaa miettiessään hän muisti vanhan ajan rengit, jotka asuivat maataloissa ja auttoivat isäntäperhettään.

Leo Viirret on käsikirjoittanut aiemmin mm. Häät ennen hautajaisia -elokuvan sekä Downshiftaajat ja Kolmistaan -sarjoja.

Melkein heti bussista jäätyään Viirret soitti ja esitti sarjaidean Tack Films Oy:n tuottajille Melli Maikkulalle ja John Lundstenille.

”He kuuntelivat kymmenen minuuttia sauhuamistani ja kiinnostuivat ideastani sen verran, että sovimme tapaamisen.”

Renki-sarjan päähahmoksi luotiin nelikymppinen perheenisä ja verovirkailija Petri, joka ei suoriudu remonteista ja autonlaitosta haluamallaan tavalla. Hän palkkaa apumieheksi kovia kokeneen duunarin Jaskan. Renki muuttaa asumaan perheen taloon ja ennen pitkää Petri kokee jäävänsä paitsioon omassa perheessään.

Sarja yhdistelee uniikilla tavalla komediaa, draamaa ja jännitystä.

”Kun Pete Riski tuli mukaan ohjaamaan, hän toi mukanaan lisää trillerielementtejä ja synkkyyttä, jotka tekivät Rengistä vieläkin vinksahtaneemman sarjan”, Viirret toteaa.

Renki on ohjaaja Pete Riskin ensimmäinen komediaohjaustyö. Hän on aiemmin ohjannut muun muassa Bullets- ja Musta valo -draamasarjoja. Hänellä on takanaan pitkä kansainvälinen ura mainoselokuvien parissa, joista löytyy palkittuja filmejä erilaisista genreistä.

Käsikirjoittaja Leo Viirteen tapaan Riski näkee itsessä ja Petrissä paljon samaa.

”Olen rehellisesti sanottuna aikamoinen nörtti. Perinteiset miesten hommat ovat olleet hyvin vaikeita ja peukalo on usein keskellä kämmentä. Sarjassakin nähtävä hetki, kun päähenkilö Petri menee autokorjaamolle, on tuottanut haastetta myös itselleni. Autokorjaamola pitää yrittää olla äijä muiden äijien joukossa, vaikka et tietäisi autoista mitään. Rakastuin välittömästi tähän tarinaan ja näin itseni sen päähenkilössä”, Riski toteaa.

Riski toteaa, että käsikirjoitus heräsi kunnolla eloon, kun he löysivät pääosiin näyttelijäkolmikon Eero Ritalan, Joonas Saartamon ja Kreeta Salmisen.

”Kuvauksissa oli hauskaa ja hyvä yhteishenki. Joku näyttelijä mainitsi kuvausten aikana, että on erittäin harvinaista, että viikonloppuna odottaa maanantaita ja kuvauksiin pääsyä. Toivottavasti se tunne välittyy katsojalle”, Pete Riski toteaa.

”Tässä oli tietynlainen vapaus luoda maailmaa hienon käsikirjoituksen pohjalle. Tietynlainen pimeys ja synkkyys ovat osa sarjaa. Ne tekevät sarjasta elämänmakuisen.”

Renki-sarja herättää ajatuksia riittämättömyyden tunteesta ja perinteisestä miehen mallin aiheuttamista paineista. Sarjassa tuodaan esille vanhakantainen miehen malli, jonka kanssa moni mies kipuilee.

Sarjaa kuvattiin kaksi vuotta sitten eri puolilla pääkaupunkiseutua. Pete Riski toteaa myhäillen, että sarjan aihepiiri tuli hänelle tutuksi toden teolla vasta kuvausten jälkeen.

”Kummalista on, että vasta kuvausten jälkeen muutimme perheeni kanssa omakotitaloon ensimmäistä kertaa. Yli satavuotiaan talossa lämmitys- ja putkiasiat ovat tulleet hyvin tutuiksi. Elän samassa maailmassa kuin Petri. Olen joutunut tapaamaan aika monenlaista Jaskaa, joille olen vain nyökytellyt, kun on puhuttu milloin mistäkin maalämpöpumpun osista.”

Renki-sarjaa voi katsoa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone